Provozuje:
Juris Real Estate

Restituční nároky potomků bývalého velkostatkáře Julia Bečváře vyšetřuje PČR.

Ministerstvo zemědělství rozhodlo, že jedna z dědiček nemá na pozemky nárok, protože nikdy nebyla velkostatkářovou příbuznou. O kauze obšírně informovaly Hospodářské noviny.

Restituční nároky potomků bývalého velkostatkáře Julia Bečváře vyšetřuje PČR.

autor. JURIS REAL

Ministerstvo zemědělství rozhodlo, že jedna z dědiček nemá na pozemky nárok, protože nikdy nebyla velkostatkářovou příbuznou. O kauze obšírně informovaly Hospodářské noviny.

Restituenti ale už získali řadu lukrativních pozemků v metropoli v odhadované hodnotě tří miliard korun a žádali i pozemek na Žižkově, na kterém Metrostav postavil bytový komplex.

Řada míst už navíc připadla do rukou třetích firem. Potomci velkostatkáře uspěli se sérií žalob a v minulých letech zároveň vysoudili velký majetek. Jde přitom o velmi cenné lokality: například lukrativní pozemek naproti Thomayerově nemocnici v pražské Krči, jehož tržní cena by se i díky plánované stavbě nové trasy metra mohla vyšplhat na 1,4 miliardy korun.

Určitě zajímavou lokalitou jsou také louky kolem oblíbeného rekreačního areálu Šeberák nebo další pozemky na jihovýchodě Prahy – v Hodkovičkách, Měcholupech, Uhříněvsi nebo Královicích.

Správní orgány ale teď zjišťují, že minimálně část pozemků mohl stát vydat neoprávněně. Tím hlavním důvodem jsou pochyby o příbuzenských vazbách jedné z restituentek.

K tomu se podle HN navíc přidávají nejasné kroky některých advokátů, překvapivé soudní rozhodnutí i přesun pozemků na firmy s nejasnou vlastnickou strukturou.

Kolem restitucí po někdejším prvorepublikovém velkostatkáři Juliu Bečvářovi figuruje pět dědiců, včetně dnes devadesátileté Emílie Bednářové.

Jejich jménem od roku 2008 právníci upozorňovali úřady, že jejich křivda stále není napravena. Protože však na části příslušných pozemků už mezitím stát nechal vystavět byty či obchodní centra, uplatňuje se v takovém případě princip tzv. "restitučních nároků".

Stát vyhodnotí reálnou hodnotu pozemků a v příslušné sumě nabídne nárok na jiná místa.

Například na požadovaných 40 hektarech půdy v pražských Strašnicích dnes stojí sídliště, rok nato proto vydal Pozemkový úřad rozhodnutí, že dědici mají být zařazeni mezi restituenty s nárokem ve výši 89 milionů korun.

Paní Bednářové z těchto nároků připadá polovina. Protože je ale vypisování soutěží zdlouhavé, používají restituenti s pomocí právníků účinnější metodu: vyberou si sami pozemky a podají žalobu na stát, aby jim je převedl.

Poté, co si Bednářová prostřednictvím svého advokáta Daniela Honzíka nárokovala developerské pozemky na pražském Žižkově, právníci Metrostavu zjistili, že nebyla velkostatkářovým potomkem ani příbuznou, ale dědila ze závěti.

Podle advokáta Bednářové byla jeho přítelkyně a pečovatelka, která se o Bečváře během jeho stáří starala. To ji podle zákona zbavuje možnosti být restituentkou.

"Byla zrušena ta dvě rozhodnutí pozemkového úřadu, paní Emilíe Bednářová v majetku neuplatnila restituční nárok," poznamenala Monika Machtová ze Státního pozemkového úřadu.

Zjištění Metrostavu před dvěma měsíci uznalo také ministerstvo zemědělství. Podle právního zástupce Bednářové Daniela Honzíka jde ale o problém úředníků, nikoliv samotné Bednářové.

"Tato věc se jeví jako poměrně velký podvod s obrovskými škodami na státním majetku," poznamenal premiér Bohuslav Sobotka.

Pod pět let starým potvrzením pozemkového úřadu, že Bednářová spadá mezi restituenty, je podepsaný tehdejší ředitel pražské pobočky Pozemkového fondu ČR Petr Chmelík.

Bývalý ředitel pozemkového úřadu Petr Šťovíček vysvětlil, že úředníci neměli důvod o nároku Bednářové pochybovat.

"Jestli to někdo udělal schválně, tak bychom se stali obětí podvodu," řekl HN.

Případ má pro stát i vyšetřovatele o to závažnější důsledky, že vysouzená místa už mezitím vlastníci proměnili na konkrétní pozemky a v zastoupení právníků převedli na společnosti, u kterých často není možné dohledat konkrétní vlastníky.

Právě ty přitom mají podle HN nyní hlavní vliv na osud pozemků. "Teď analyzujeme, jaké další kroky podnikneme. A jaká je šance dostat se zpátky k pozemkům, které se už těmto restituentům vydaly," řekl HN ministr zemědělství Marian Jurečka.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»