Provozuje:
Juris Real Estate

Rozpuštění Sněmovny rozpustilo Kalouskovy restrikce u stavebního spoření.

Více než čtyřem miliónům účastníků stavebního spoření ani novým klientům už nehrozí, že se podaří uskutečnit Nečasovou vládou prosazovaný tvrdý zásah proti stavebnímu spoření.

Rozpuštění Sněmovny rozpustilo Kalouskovy restrikce u stavebního spoření.

autor. JURIS REAL

Více než čtyřem miliónům účastníků stavebního spoření ani novým klientům už nehrozí, že se podaří uskutečnit Nečasovou vládou prosazovaný tvrdý zásah proti stavebnímu spoření.

Legislativní novela zákona o stavebním spoření, která měla od roku 2015 umožnit poskytovat stavební spoření za zvýhodněných podmínek i univerzálním (komerčním) bankám, totiž patří k těm, které se před rozpuštěním Sněmovny už nepodařilo schválit a spadly tedy tzv. ústavně-právně „pod stůl“.

A to přesto, že novela zákona o stavebním spoření již měla před sebou poslední, třetí čtení. Tím tak končí pro klienty stavebních spořitelen období velké nejistoty, neboť panovaly značné obavy z budoucnosti stavebního spoření. Řada z účastníků i kvůli tomu ukončovala své smlouvy, lidé více váhali i při uzavírání nových. Např. od letošního ledna do konce července bylo sice uzavřeno téměř 304 000 nových smluv, ale ve stejném období loni to bylo o necelých 26 000 smluv více. Vláda ČR návrh zdůvodňovala tím, že zvýšení konkurence ve stavebním spoření posílí stabilitu systému, který je podle ní dnes velmi závislý na výši státního příspěvku. To je ale jen účelový argument.

Velkým problémem vládního návrhu bylo to, že z dosud uzavřeného, a tudíž bezpečného systému se měl stát otevřený systém, ve kterém měly mít univerzální banky výhodnější postavení. Zejména v tom, že finanční prostředky klientů by mohly používat na cokoli, zatímco stavební spořitelny mohou dávat úvěry jen na bytové potřeby. To byla podle expertů jasná diskriminace. Mnohem méně kontroverzní byl v předloze návrh, aby klientovi byla vyplacena připsaná státní podpora jen tehdy, pokud ji použil nebo použije na bytové účely.

Tento návrh by ničemu neublížil, ale také ničemu neprospěl. Prokazování účelovosti se totiž týká jen malých částek. U běžného účastníka totiž státní podpora činí nejvýš deset až dvacet tisíc korun za celou dobu spoření, zatímco jeho vlastní úspory mohou dosáhnout i stovek tisíc korun. Pro nikoho by tak nebyl problém prokázat, že za získanou státní podporu třeba ve výši patnáct tisíc korun si nechal třeba natřít okna či vymalovat byt nebo za tuto částku nakoupil stavební materiál potřebný pro rekonstrukci. Spíš by lidi i spořitelny zatížila administrativa kolem toho. Podmínka účelovosti měla být splněna i tím, kdyby účastník peníze ze stavebního spoření (v tomto případě tedy nejen státní podporu, ale i celou vlastní naspořenou částku) převedl do svého penzijního připojištění nebo doplňkového penzijního spoření ve třetím důchodovém pilíři. Po zavedení poplatků za vysokoškolské studium se měla za účelové použití státní podpory považovat i úhrada těchto poplatků studentem.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»