Provozuje:
Juris Real Estate

Růst cen domů a bytů v ČR se zvýšil.

V Evropské unii byl dokonce třetí nejvyšší.

Růst cen domů a bytů v ČR se zvýšil.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

V Evropské unii byl dokonce třetí nejvyšší.

Meziroční růst cen domů a bytů v České republice v posledním čtvrtletí loňského roku vzrostl z 8,8 procenta na konci září na 9,9 procenta. Mezi zeměmi EU byl třetí nejvyšší. Vyplývá to z údajů, které uveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii se ceny zvýšily v průměru o 4,2 procenta. V komparaci se třetím čtvrtletím vzrostly v tuzemsku ceny imobilií o 1,9 procenta. Ve třetím čtvrtletí byl v ČR meziroční růst cen nemovitostí v EU čtvrtý nejvyšší.

Nejvíce vzrostly ceny domů a bytů v loňském čtvrtém čtvrtletí ve Slovinsku (o 18,2 procenta), více než desetiprocentním tempem stouply také v Lotyšsku (o 11,8 procenta). Snížily se pouze v Itálii (o 0,6 procenta). "V České republice by se měl v následujících čtvrtletích hypoteční trh zklidnit. K tomu napomohou restriktivní doporučení České národní banky, která znemožňují méně majetným lidem brát si hypoteční úvěr," sdělil ČTK analytik BH Securities Štěpán Křeček. Podle analytika Czech Fund Lukáše Kovandy je zrychlení růstu cen z 8,8 na 9,9 procenta překvapivý vzhledem k tomu, že ČNB zpřísnila regulaci právě na počátku posledního čtvrtletí. "Nicméně nějaký čas trvá, než se podobná regulace plně promítne v praxi a tržních cenách. Navíc právě vyhlídka přísnější regulace vedla loni k přechodně zvýšenému zájmu o hypotéky, což se následně promítlo také do zrychlení dynamiky růstu cen realit," podotkl Kovanda.

Rostoucí ceny bytů a domů v tuzemsku jsou podle Křečka důsledkem nedostatečné výstavby, která vázne kvůli špatným stavebním předpisům. "K růstu cen rovněž přispívají rostoucí příjmy českých domácností. Lidé mají dostatek peněz, aby přepláceli omezenou nabídku na realitním trhu, což v konečném důsledku vede k nižší dostupnosti bydlení," sdělil.

Z deseti zemí s nejvyšším růstem cen jich bylo na konci loňského roku šest ze zemí bývalého východního bloku. Podle Křečka to může souviset s tím, že za železnou oponou byly v minulosti nemovitosti často jedinou investiční příležitostí.

"Přestože se železná opona již dávno rozpadla, rodiče tuto zděděnou zkušenost přenášejí na děti. To vede k vysokému podílu vlastnického bydlení ve východní Evropě, kde lidé vnímají vlastnictví nemovitostí jako formu zajišťování na stáří," doplnil Křeček. Uvolněná měnová politika v těchto zemích pak podle něj vede k nasměrování peněz právě na nemovitostní trh.

V ČR rostly ceny nemovitostí v komparaci s ostatními zeměmi unie nejrychleji nepřetržitě od posledního čtvrtletí 2016 do konce třetího čtvrtletí 2017. Nejvyšší byl růst ve druhém čtvrtletí 2017, kdy domy a byty v České republice meziročně zdražily o 13,3 procenta. V porovnání s průměrem EU byl tehdy růst více než třikrát vyšší. "Dynamika růstu cen realit letos v tuzemsku klesne a ruku v ruce s tím Česko v žebříčku zemí EU sestoupí," dodal Kovanda. Jako důvody zmínil citelné ochlazení zájmu o hypotéky a opatrnost Čechů v obavách ze zhoršení ekonomické situace. Pro řadu lidí jsou podle něj navíc nemovitosti příliš drahé.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Všechny články a aktuality »»