Provozuje:
Juris Real Estate

Růst sazeb ČNB je nesystémové opatření, pro firmy znamená velké potíže.

Růst sazeb České národní banky (ČNB) o 0,75 procentního bodu je podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) nesystémové až nekompetentní opatření. Místo podpory exportu tento krok posílí dovoz ze zahraničí.

Růst sazeb ČNB je nesystémové opatření, pro firmy znamená velké potíže.

autor. JURIS REAL

Růst sazeb České národní banky (ČNB) o 0,75 procentního bodu je podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) nesystémové až nekompetentní opatření. Místo podpory exportu tento krok posílí dovoz ze zahraničí.

České firmy se potýkají se stoupajícími cenami vstupů a nedostatkem materiálů, čelí tlaku na zvyšování mezd. Finanční rezervy přitom použily na vyrovnání se s následky pandemie koronaviru.

Opatření ČNB tak podnikatelé vnímají jako jejich pokutování za snahu odvrátit následky krize. AMSP to sdělila v tiskové zprávě.

Aktuální růst sazeb ČNB firmám podle AMSP výrazně zvýší náklady na úroky. "Jde o nejvyšší šokový skok od devadesátých let," uvedla asociace.

Exportující společnost, která má úvěr deset milionů korun bance za rok zaplatí kvůli tomuto rozhodnutí navíc 75.000 korun. O čím menší firmu se bude jednat, tím větší problém bude podle AMSP mít.

"V první řadě to odnesou firmy, samozřejmě i středního charakteru, které nemají možnost čerpat úvěry v eurech," řekl místopředseda představenstva AMSP Libor Musil.

Zdražení se bude podle asociace týkat i půjček ze záručního programu COVID III, který měl živnostníkům a podnikům s až 500 zaměstnanci pomoci dostat se z koronavirové krize.

AMSP navíc očekává posílení kurzu koruny, což bude pro české exportéry znamenat další snížení ziskovosti výroby a dopad na peněžní tok firem.

Platí to podle AMSP přitom i pro nepřímé exportéry, tedy společnosti, které dodávají nadnárodním podnikům na českém území, ale platby přijímají v euru. Budou tedy nuceny si snížit marže.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»