Provozuje:
Juris Real Estate

S velkým právníkem o ekonomickém rozvoji velkých právních kanceláři

Časy a centra obchodu se mění.

S velkým právníkem o ekonomickém rozvoji velkých právních kanceláři

Časy a centra obchodu se mění.

Česko je fragmentovaný trh s pomalým růstem a klienty, kteří jsou stále náročnější, říká v rozhovoru pro LN Gary Senior, jeden z osmi lidí, kteří řídí na světové úrovni jednu z největších advokátních kanceláří Baker & McKenzie.

* LN Máte na starosti mnoho kanceláří. Jak se vám daří vést takový vysoký počet lidí a poboček?

Právníků je sice okolo čtyř tisíc, ale globálně máme deset tisíc zaměstnanců. Obě funkce jsou manažerské, je tam mnoho podobností. Největší rozdíl je v cestování. Víc než polovinu času procestuji. My především věříme lidem v jednotlivých zemích, že vědí, jak rozvíjet trh. Nejsme velitelé nebo kolonialisté – lokálním kancelářím důvěřujeme. Pravdou ale je, že jsme velká organizace, naše výnosy převyšují dvě a půl miliardy dolarů. Máme tedy infrastrukturu, kterou každý od velké mezinárodní firmy očekává – finance, marketing či talent management.

* LN Baker&McKenzie nikdy nebyla typická domestikovaná advokátní kancelář, že?

Brzy po našem založení, hned po druhé světové válce, jsme expandovali do světa. Naše strategie je od té doby stále stejná. Mít silné kanceláře ve světových centrech obchodu. Ta se ale hlavně v posledních pěti letech hodně mění, a proto otevíráme nové kanceláře v Casablance, Johannesburgu, Jižní Koreji, Myanmaru anebo Turecku. Tato místa by nás před deseti, patnácti lety nenapadla. Rozvíjejí se, klienti se o ně zajímají. Proto tam jdeme i my.

* LN Pokud jde o Evropu, je lídrem stále Londýn? Právě tamější Londýnskou kancelář jste vedl v letech 2003 až 2013.

Londýn je bezpochyby nejsilnější centrum financí v Evropě. Tím, že jste v Londýně, ale Evropu nedobudete. Musíte být i v jiných zemích, v důležitých centrech obchodu. Roky po kolapsu Lehman Brothers byly v Londýně jako velkém transakčním centru těžké. Ale nejen tam. Nejhorší bylo, že jsme nevěděli, kdy narazíme na dno, co přijde. Nebylo lehké řídit a motivovat lidi, kteří neměli jistotu. Pokles na druhé straně přináší možnost vylepšit strategickou pozici. Když se firmě daří, je rozvoj těžší. V Londýně jsme během krize zůstali soustředěni a svou pozici na trhu vylepšili. V porovnání s jinými firmami v Londýně je naše dnešní pozice nejsilnější, jaká kdy byla. Během krize jsme udělali největší krok kupředu.

* LN Je už trh opět připraven na velké přeshraniční transakce?

To ani ne. Sice je na tom lépe než před rokem, ale uplynulých šest let bylo těžkých. Velké transakce totiž potřebují důvěru. Nešlo jen o globální ekonomickou krizi, ale také o evropskou měnovou krizi. I když se situace uklidnila, stále v této oblasti panuje jistý neklid, řeší se problémy energetického trhu na Ukrajině a v Rusku. Lidé sice dnes „sedí na penězích“, mají hodně hotovosti. Ale lidé potřebují mít důvěru, aby investovali. Obchody nadále probíhají, ale ne tolik jako před krizí.. Mám za to, že důvěra je hlavním problémem celé Evropy, hlavně pokud jde o vyhlídky. Motivace obchodníků je prostě jinde, ale není to černobílé.

* LN Jaký je ve střední Evropě trh právních služeb?

Sídlí tu hodně advokátních kanceláří. Trh je více fragmentován v porovnání s jinými oblastmi, třeba bankovnictvím nebo poradenstvím, kde vidíme několik dominantních hráčů. Obecně lze říci, že ve vašem regionu je fragmentovaný trh s pomalým růstem a klienty, kteří jsou stále náročnější.

* LN Jak tedy trh „nakopnout“?

Jeho konsolidací a segmentací. Ono se to v zásadě už děje, i když pomalu. Za deset let tu bude několik velkých mezinárodních advokátních kanceláří se zastoupením ve všech významných ekonomických centrech. Budou vítězové, poražení, sloučení... To se ale děje i v jiných profesích. Když jsem začínal s praxí, nebyla tu velká čtyřka poradenských firem, ale osmička. Právní odvětví je dost konzervativní, stejně jako právníci. Proto jde o odvětví, které se mění pomalu. Pravdou ale je, že právě teď je cítit intenzivní napětí kvůli okolnostem, jako je tlak od klientů. Kolem právnických firem se toho nyní děje mnohem víc než v minulosti.

* LN Patří Praha k místům, kde by měly mít dominantní kanceláře zastoupení i v budoucnu?

Bezpochyby. Mnoho našich klientů má dceřiné společnosti v Praze, protože je stabilní. To všechny země regionu nejsou. Praha je také dobré místo pro život a vláda je z mého pohledu vstřícná k byznysu. Pokud se podíváme do budoucnosti, je několik zemí v okolí, které se budou rozvíjet víc. Zejména balkánské země, svým způsobem i Ukrajina. To pro Prahu a Česko představuje příležitost.

* LN Velkým tématem médií v poslední době je přechod právních služeb do online světa.

Není pochyb, že za uplynulých patnáct let ohromně narostlo poskytování právních služeb online. I my máme svou online službu pro klienty, kteří vyžadují některé služby pouze na informační bázi. Je také řada seriózních poskytovatelů online právního poradenství. Když chce klient třeba přehled o legislativně týkající se korupce ve dvaceti zemích, není problém si to předplatit. Ale třeba v oblasti fúzí a akvizicí je stěžejní vyjednávání – a tady není přechod na online možný. Klient potřebuje někoho, kdo se zabývá konkrétní oblastí, rozumí tomu, co kupujete, a umí byznys dojednat. Neznamená to, že nejsou nástroje, kterými se proces zefektivní.

* LN Je poskytování online právních služeb pro velké advokátní kanceláře cestou, jak „přežít“?

Bezpochyby. Navzdory tomu pro vysoce kvalifikovanou práci, jako jsou fúze a akvizice, potřebujete člověka, kterého znáte osobně, setkáte se s ním, je za transakcí. Pokud se podívám na naše klienty, pochybuji, že by šli do velké transakce s někým, kdo za sebou nemá slušnou značku. To neznamená, že zůstane styl transakční práce stejný jako v šedesátých letech. Klienti chtějí mít kreativní advokáty. Na druhé straně, uvedu příklad ochranných známek. Ve filipínské Manile máme globálně sdílené centrum služeb, v němž pracuje sedm set lidí, z čehož zhruba sto se zabývá správou ochranných známek včetně největších značek světa. Tento způsob je poměrně efektivní.

* LN Je pro vás jako právníka jednodušší fungovat online?

Třeba e-mail je dnes naprosto přirozená součást práce. Pro výměnu dokumentů, je to „share point“. Ale stále je tu nepostradatelná úloha pro lidi, kteří si sednou ke stolu a jednají. Je to lepší, nebo horší než před dvaceti lety? Nevím. S technologiemi jste s kolegy v kontaktu vlastně nonstop. Nemáte pauzu. (smích)

* LN Kde je budoucnost v právu?

Moje nejupřímnější rada je jít do oblasti, která vás nejvíc baví. Pokud se podívám na největší oblasti práva, u žádné z nich nevidím, že by se vypracovala na vrchol. Důležité je, aby byli právníci přizpůsobiví. Není důvod zůstat u oblasti práva, se kterou začínáte. Právo je intelektuálně a časově náročná práce, proto si ho musíte užívat, a já se zaměřuji na fúze a akvizice. Baví mě tvoření, uzavírání obchodů. Už jsem potkal lidi, kteří ještě před nastoupením do advokátní kanceláře měli jasnou vizi, co budou dělat. Radím jim, aby nebyli natolik zatvrzelí v pohledu na to, čemu se budou věnovat, aby prozkoumávali jiné oblasti (Kramer, J. Časy a centra obchodu se mění {citováno 18. 8. 2014}. Dostupný z http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=13316).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»