Provozuje:
Juris Real Estate

Sdružení nájemníků vyzývá Prahu, aby řešila Airbnb.

Sdružení nájemníků ČR (SON) vyzvalo vedení Prahy a dalších velkých měst v ČR, aby se začala zabývat ubytováním přes Airbnb.

Sdružení nájemníků vyzývá Prahu, aby řešila Airbnb.

autor. JURIS REAL

Sdružení nájemníků ČR (SON) vyzvalo vedení Prahy a dalších velkých měst v ČR, aby se začala zabývat ubytováním přes Airbnb.

To podle spolku porušuje stavební zákon a zhoršuje občanské soužití v činžovních domech, unikají také státu daně a z nájemního (realitního) trhu mizí kvůli několikadenním pronájmům tisíce bytů k bydlení pro běžné nájemníky (našince).

ČTK to společně sdělili předseda SON Milan Taraba a zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček, který stál v čele sdružení v minulosti.

Síť Airbnb nabízela jen letos v dubnu v České republice 15.900 možností ubytování, z toho 11.500 v Praze. Loni se v ČR přes aplikaci ubytovalo 710.000 zahraničních turistů. Proti předchozímu roku jich tak o 59 procent přibylo. Podle SON k bydlení kvůli Airbnb neslouží ke klasickému bydlení tisíce bytů, které "nahrazují hotelové služby". Centra měst, kde nabízené ubytování často je, se pak vylidňují a místních lidí v nich ubývá. "Ukazuje se, jak se může dobrá věc zvrhnout," řekl Křeček.

Představitelé SON tvrdí, že Airbnb porušuje stavební zákon. Podle nich byly byty kolaudovány k bydlení. Jestliže se využívají k podnikání a poskytování služeb, je to v rozporu s kolaudačním určením (rozhodnutím). Sdružení zmiňuje i daňové úniky a narušování občanského soužití v domě, kde se "nájemníci" (rozuměj hosté) po pár dnech střídají. Na tuto službu se ale pravidla občanského zákoníku jako na právní vztahy mezi nájemci nevztahují, podotkl Křeček. Podle Taraby u lidí, kteří bydlí v družstevním (nájemním) bytě, může návštěva pobývat celkem nejvýš dva měsíce za rok. Jinak ji musí člověk bytovému družstvu nahlásit a platit za ni. Podle SON by se v České republice mohly prázdné byty zdanit, aby nezůstávaly bez nájemců. V některých zemích toto opatření platí, Taraba zmínil Švýcarsko. Omezit by se měly i nájmy na krátkou dobu, uvádí sdružení.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»