Provozuje:
Juris Real Estate

Šéf agrární komory požaduje zavedení předkupního práva k půdě.

V následujícím roce 2018 by se měla změnit legislativa o vztahu zemědělců k půdě a měla by být přijata novela zákona o významné tržní síle.

Šéf agrární komory požaduje zavedení předkupního práva k půdě.

autor. JURIS REAL

V následujícím roce 2018 by se měla změnit legislativa o vztahu zemědělců k půdě a měla by být přijata novela zákona o významné tržní síle.

V rozhovoru s ČTK to řekl prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek.

Prioritou v oboru ale podle něj bude vyjednávání o evropské zemědělské politice.

Současná vláda má ve svém programovém prohlášení informační povinnost pro vlastníky půdy k zemědělci, který na ní hospodaří.

Podle Jandejska informační povinnosti není předkupním právem, hospodařící zemědělec by ale měl dostat informaci, že vlastník chce pozemek prodat a fakticky jej zemědělci nabídnout.

Podle něj je to běžné ve státech západní Evropy. Pakliže by zemědělec s nabídkou nesouhlasil, mohl by vlastník pozemek nabídnout někomu jinému.

Proti zavedení předkupního práva vystupují například Asociace soukromého zemědělství a Svaz vlastníků půdy ČR.

Předkupní právo podle nich paradoxně povede k tomu, že budou moci velké koncerny vykupovat půdu a následně ji nabízet potenciálním zahraničním investorům.

Jandejsek dál řekl, že by se měl řešit i zákon o významné tržní síle, který se nyní upravuje na evropské úrovni. Prioritou právní normy by podle Jandejska mělo být, že by se měla vyrovnat výhodnost podnikání pro producenta a obchodníka. Částečně by podíl českého zboží na pultech podle něj vyřešila i stejná výše národních dotací na potraviny ve všech členských státech unie. Jandejsek upozornil, že na západě Evropy dostávají zemědělci a potravináři i několik korun na vyprodukovaný litr mléka, v ČR jde o šedesátník. Důležité bude i vyjednávání o evropské zemědělské politice. Vláda již v současnosti ve svém programovém prohlášení odmítla stanovení maxima dotací podle velikosti podniků. Jandejsek by byl nejraději, kdyby se dotační systém v EU zrušil, narovnal by se tak podle něj trh, současně by ale vzrostly ceny potravin o pětinu. Lidé by je pak v tak velké míře nevyhazovali a šetřili s nimi, dodal.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»