Provozuje:
Juris Real Estate

Senát nakonec schválil zákaz kožešinových farem od konce ledna 2019.

Senát schválil zákaz kožešinových farem od konce ledna 2019 beze změn. Období pro jejich likvidaci neprodloužil, nezvýšil ani výši kompenzace chovatelům, jak to část senátorů požadovala.

Senát nakonec schválil zákaz kožešinových farem od konce ledna 2019.

autor. JURIS REAL

Senát schválil zákaz kožešinových farem od konce ledna 2019 beze změn. Období pro jejich likvidaci neprodloužil, nezvýšil ani výši kompenzace chovatelům, jak to část senátorů požadovala.

Zákaz má přinést novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, kterou Senát přijal po dvouhodinové debatě. Právní normu teď dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Zmiňovaná novela má zakázat "chov a usmrcování zvířat výhradně nebo převážně za účelem získání kožešin". Vztahovat se má na chov lišek a norků, nikoli např. králíků nebo nutrií. Norma také přiznává provozovatelům farem nárok na kompenzace od státu za rušené chovy. Dostat by je měli zpravidla v případě, pokud chov zahájili před koncem loňského června. Podrobnosti způsobu a rozsahu kompenzace má stanovit vyhláškou ministerstvo zemědělství. Výše příspěvku by nicméně neměla přesáhnout roční čistý zisk z chovu za posledních pět let.

Senátní zemědělský výbor doporučoval lhůtu pro ukončení chovů prodloužit na prosinec 2022 a zvýšit kompenzaci za jednoho chovaného norka až na 6 000 korun. Předseda sněmovního výboru pro životní prostředí Robin Böhnisch (ČSSD) to označil za nepřijatelné. Podpořil naopak návrh senátorů Petra Šilara (KDU-ČSL) a Radko Martínka (ČSSD), kteří chtěli do zákona vložit pevnou výši kompenzačního příspěvku. Měl činit 3 000 korun za norka a 3 900 korun za lišku. Tato kompenzace podle senátorů vycházela z tržní hodnoty kožešin a finančních nákladů na likvidaci farem a návratnost investic chovatelů, jichž je v republice celkem devět. Stát by měl na kompenzace dát zhruba 50 milionů korun. Chovatelé podle senátorů považovali tuto výši náhrady za minimální. Sněmovní verze prý může vést k soudním sporům chovatelů se státem.

Novelu podepsalo 50 poslanců, tedy čtvrtina členů dolní komory. Argumentovali etickými důvody i tím, že podmínky na farmách, byť splňují standardy, neodpovídají potřebám divokých zvířat. Oponenti se obávají mimo jiné toho, že zákaz povede ke vzniku ilegálních chovů mimo kontrolu Státní veterinární správy. Argumentovali také tím, že se chov pouze přesune do Polska či Norska, kde jsou podle nich kvůli kožešinám chovány miliony zvířat ročně.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»