Provozuje:
Juris Real Estate

Senát posvětil návrh na uzákonění místní příslušnosti exekutorů.

Senát schválil návrh ČSSD na uzákonění místní příslušnosti exekutorů, kteří zatím mohou působit v rámci celé republiky. Nově by exekutoři směli působit jen v rámci kraje, kde mají sídlo. Změnu dostane k posouzení ještě Sněmovna a vláda.

Senát posvětil návrh na uzákonění místní příslušnosti exekutorů.

autor. JURIS REAL

Senát schválil návrh ČSSD na uzákonění místní příslušnosti exekutorů, kteří zatím mohou působit v rámci celé republiky. Nově by exekutoři směli působit jen v rámci kraje, kde mají sídlo. Změnu dostane k posouzení ještě Sněmovna a vláda.

Předloha má zavést místní příslušnost exekutorů v obvodu jednotlivých soudních krajů s cílem snížit náklady na exekuce. Obvod těchto krajů byl podle předkladatelů v čele se Zdeňkem Škromachem (ČSSD) zvolen mimo jiné kvůli tomu, že respektuje postavení exekutorů jako konkurujících podnikatelů.

Senátoři nicméně na návrh svých kolegů Miroslava Nenutila (ČSSD) a Miloše Vystrčila (ODS) doplnili novelu o pasáž, podle níž by exekutoři byli přiřazováni podle soudem předem stanoveného pořadí.

Vystrčil to zdůvodnil tím, že by tento návrh napomohl rovnosti mezi exekutory a mohl by odstranit klientelistické vazby mezi věřiteli a exekutory.

Tuto změnu podpořil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier s tím, že jinak exekutor půjde na ruku tomu, kdo si ho vybírá.

"Princip teritoriality doplněný o rozvrh je jedinou cestou, jak tuto konkurenci vyloučit a jak do toho řízení vnést principy, které odpovídají přenesenému výkonu státní moci," poznamenal. Návrh podle něj odpovídá vládnímu programovému prohlášení.

V současnosti mají exekutoři celostátní působnost. Konkrétního exekutora pověřuje provedením exekuce soud na základě návrhu věřitele. Teoreticky tak soudní exekutor z Aše může vykonávat exekuci například ve Valašském Meziříčí.

Eventuální náklady na cestu do bydliště dlužníka kvůli soupisu movitých věcí ale od loňského ledna podléhají limitu, nesmějí překročit 1 500 korun.

Zavedení místní příslušnosti už dříve podpořila také Exekutorská komora. Pro místní příslušnost se vyslovilo 57 procent soudních exekutorů, proti teritorialitě se jich postavilo deset procent, zbytek se do ankety nezapojil. Před zavedením místní příslušnosti exekutorů naopak varoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle něj jsou soudní exekutoři podnikatelskými subjekty a jako takoví mezi sebou soutěží v poskytování služeb.

"Nelze připustit, aby došlo ze zákona k rozdělení trhu, neboť by byla omezena přirozená konkurence, trh by se přestal vyvíjet," uvedl loni úřad.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»