Provozuje:
Juris Real Estate

Senát zřejmě umožní státu výhodnější podmínky nákupu půdy do rezervy.

Senát pravděpodobně umožní státu nabízet tržní cenu za pozemky, které bude chtít koupit kvůli udržení státní půdní rezervy.

Senát zřejmě umožní státu výhodnější podmínky nákupu půdy do rezervy.

autor. JURIS REAL (Zdroj: Advokátní deník)

Senát pravděpodobně umožní státu nabízet tržní cenu za pozemky, které bude chtít koupit kvůli udržení státní půdní rezervy.

Počítá s tím novela o Státním pozemkovém úřadu (SPÚ), kterou 7. srpna 2019 doporučily horní komoře beze změn schválit její výbory zemědělský a pro veřejnou správu. Vláda nutnost změny odůvodnila tím, že za současného stavu není pozemkový úřad schopen konkurovat trhu. Stát novelou rovněž získá přednostní právo na pozemky, které se převádějí z rezervy pro hospodaření SPÚ do rozvojových programů, jež schválila vláda. Nově bude podle novely také možné zařadit pozemky do veřejných nabídek opakovaně.

Novela má zjednodušit převod půdy organizačním složkám státu nebo státním organizacím a podnikům, které je potřebují pro rozvojové programy, pozemky by již neměly procházet účetnictvím ústředního správního úřadu. Obce si podle novely budou moci nově požádat převod pozemků, které jsou definovány jako veřejná prostranství. Výbor na doporučení předsedy senátorů Miloše Vystrčila doporučil vládě, aby v příští úpravě zákona umožnilo bezúplatný převod pozemků také svazkům obcí. Týkat se to má například půdy, na nichž stojí obecní sklady nebo které jsou využívány pro svoz komunálního odpadu.

Výbor na Vystrčilův návrh taktéž doporučil narovnat vztah mezi SPÚ a žadatelem o směnu pozemku. Na návrh Jitky Seitlové výbor požádal vládu o nastavení nediskriminačních podmínek pro provádění revitalizací meliorovaných pozemků. Senátorka to zdůvodnila tím, že soukromý vlastník pozemku si nemůže na rozdíl od SPÚ náklady na revitalizaci odepsat.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»