Provozuje:
Juris Real Estate

Seznam věcí, které soudní exekutor nesmí dlužníkovi zabavit, se rozšíří.

Seznam věcí, které exekutoři nesmějí dlužníkům v jejich domácnosti zabavit, se rozšíří a zpřesní. Omezí se také úhrady dluhů nuceným prodejem nemovitostí.

Seznam věcí, které soudní exekutor nesmí dlužníkovi zabavit, se rozšíří.

autor. JURIS REAL

Seznam věcí, které exekutoři nesmějí dlužníkům v jejich domácnosti zabavit, se rozšíří a zpřesní. Omezí se také úhrady dluhů nuceným prodejem nemovitostí.

Počítá s tím novela občanského soudního řádu, kterou Senát schválil beze změn nejtěsnější většinou.

Rozhodl tak na návrh předsedkyně senátní ústavní komise Elišky Wagnerové (za SZ). Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Senátoři v novele ponechali povinnost pořizovat obrazové záznamy ze všech exekucí, přestože senátní ústavně-právní výbor doporučoval toto ustanovení do zákona nedávat. Povinnost pořizovat obrazové záznamy se nelíbila ani Exekutorské komoře, podle níž by mohla být v rozporu s ochranou osobních údajů. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) ale tyto obavy označil za liché. Ústavně-právní výbor také doporučil upravit pořadí úkonů při exekuci tak, aby byl kvůli splacení dluhu nejprve obstaven účet dlužníka, poté případně omezeno jeho právo nakládat s majetkem včetně odebrání řidičského průkazu a teprve následně v případě potřeby i účet dlužníkovy partnerky či partnera. Cílem je, aby byl ten druhý z manželského páru lépe chráněn. Postup exekuce je upraven na návrh ministerstva spravedlnosti i samotnou novelou s tím, že nucený prodej nemovitosti dlužníka by byl až na posledním místě. Pořadí kroků by se mohlo změnit jen se souhlasem dlužníka. Omezení dražeb nemovitostí a stanovení postupu výkonu exekuce také vadilo Exekutorské komoře. Podle ní se tím exekuce prodlouží až na dvojnásobek a dluh naroste o úroky, uvedla již dříve prezidentka komory Pavla Fučíková.

Novela z původně navrhovaných 50.000 korun na 30.000 korun snížila hranice výše pohledávek, do které nebude možné je až na výjimky uhradit nuceným prodejem nemovitosti, v níž má dlužník trvalý pobyt. Prodej reality by mohli exekutoři nařídit kvůli pohledávkám na výživném a náhradě újmy na zdraví nebo újmy způsobené úmyslnými trestnými činy. K vyrovnání dluhu taky nebude moci sloužit penzijní připojištění. Zatímco nyní exekutoři nesmějí zajistit například běžné oděvní součásti a obvyklé vybavení domácnosti, novela jasně stanoví, jaký nábytek je za toto vybavení pokládán. Nově exekutor nebude smět zabavit studijní a náboženskou literaturu, dětské hračky nebo písemnosti osobní povahy.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»