Provozuje:
Juris Real Estate

Šikovní dobrovolníci zachraňují před zánikem zříceninu Děvičky nad Pálavou.

Větrná eroze, náletové dřeviny, ale hlavně působení desítek tisíc návštěvníků ročně páchá škody na zřícenině hradu Děvičky nad Pálavou. Už čtyři roky na jeho záchraně pracuje spolek dobrovolníků Památky Pálavy.

Šikovní dobrovolníci zachraňují před zánikem zříceninu Děvičky nad Pálavou.

autor. JURIS REAL, ČTK

Větrná eroze, náletové dřeviny, ale hlavně působení desítek tisíc návštěvníků ročně páchá škody na zřícenině hradu Děvičky nad Pálavou. Už čtyři roky na jeho záchraně pracuje spolek dobrovolníků Památky Pálavy.

"Dosud to bylo hlavně o velkém množství jednání, letos bychom se měli dostat k viditelným krokům," řekl ČTK prezident spolku Marek Ševeček.

Spolek zatím vyjednal zápůjčku hradu od Lesů České republiky, prozatím do října 2022. Zároveň jeho členové vedli jednání s vedením CHKO Pálava, Národním památkovým ústavem, ale také např. s ornitology.

Veškeré práce musí respektovat nejen status kulturní památky, nýbrž také její umístění v přírodní rezervaci a blízkost hnízdišti rorýsů i netopýrů, kteří zříceninu obývají.

"Nechali jsme zpracovat projekt statického zajištění objektu a letos máme v plánu provést sanaci dvou nejkritičtějších míst. Prvním je rozštěp zdi ve východní části paláce a druhou cimbuří v jihozápadní částí, ze kterého padá zdivo a ohrožuje návštěvníky," uvedl Ševeček.

Na zřícenině se už podařilo ve spolupráci s odbornou firmou vykácet náletové dřeviny na hradbách i u paty hradních zdí. V plánu je též kácení zbytků náletových dřevin tam, kde je mohou vysekat dobrovolníci.

Ti také z tohoto dřeva vyrobí zábrany do oken hradu, kde se návštěvníci v touze po co nejefektnějším snímku často zbytečně vystavují nebezpečí.

"Loni o Velikonocích tu musel zasahovat vrtulník, protože někdo vypadl z okna hradu. Lidé si neuvědomují, jaká je pod nimi hloubka," poznamenal Ševeček. Lidé často vylézají i na hradby a na baštu hradu a jednak riskují život, ale také ničí stěny zříceniny.

Spolek plánuje po skončení nouzového stavu u zříceniny postavit dřevěný stánek, kde se bude jednak vybírat dobrovolné vstupné na podporu záchrany hradu, jednat tam lidé dostanou instrukce, jak se po hradu bezpečně pohybovat.

"Bohužel tyto aktivity nám komplikuje omezení pohybu, které zatím stále platí. Posléze chceme udělat brigádu. Ve stánku zvažujeme i nějaký prodej, ale rozhodně nepůjde o občerstvení, aby lidé neodhazovali v okolí hradu odpadky," doplnil prezident spolku.

Spolku Památky Pálavy se podařilo získat dotaci od ministerstva kultury a příspěvek od obce Pavlov i jednotlivců. Zatím má k dispozici na letošní práce asi milion korun, na celkovou renovaci památky je ale potřeba desetinásobek.

Veřejnost na záchranu hradu Děvičky, který je poprvé zmiňován v roce 1222, může přispět i na transparentní účet spolku č. 2001926277/2010.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»