Provozuje:
Juris Real Estate

Sílící poptávka po nových bytech zvýší jejich ceny i úroky hypoték.

Oslabení však developeři nečekají.

Sílící poptávka po nových bytech zvýší jejich ceny i úroky hypoték.

autor. JURIS REAL

Oslabení však developeři nečekají.

Oživení rezidenčního trhu pokračuje. Pro rok 2015 hlásí developeři nárůst poptávky po nových bytech o 2,2 procenta, v hlavním městě o téměř sedm procent. Ceny nových nemovitostí se v meziročním srovnání zvýší v podobném poměru, maximálně však v jednotkách procent. Nepatrně podraží především levné malé byty, projekty v atraktivních lokalitách a ty, které stále čekají na začátek výstavby. Zájem kupujících se přesunul od malých startovacích bytů k většímu bydlení na „celý život“.

„Stoupající oživení trhu v roce 2015 cítíme na větším zájmu klientů primárně o byty 3+kk a 4+kk rodinného charakteru. Poptávka po velkých bytech je nejsilnější hned při zahájení prodejů, nejvíce kupující zajímají byty 4+kk se zahradou a levnější byty 4+kk v patrech. Během výstavby a s jejím koncem pak vzrůstá zájem o menší byty 3+kk a také byty 2+kk,“ uvedl Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group, která stojí za výstavbou moderní čtvrti Nové Chabry pro tisíce rezidentů v Praze 8. Díky lepšící se ekonomické situaci lidé opět získali sebedůvěru. Reagují na minimální úrokové sazby hypoték i nízké ceny nových bytů, které se stále drží až o čtvrtinu níž než před sedmi lety. Poptávku po velkých bytech odborníci zaznamenali především u kvalitních projektů v atraktivních lokalitách, s dobře dostupnou občanskou vybaveností, čistým vzduchem a bezpečným okolím. Menší byty hned u metra naopak zajímají především investory. „Nepředpokládáme, že pravděpodobné zdražení hypoték během několika měsíců až jednoho roku sílící poptávku opět oslabí. Lidé touží po pohodlí. Chtějí bydlet v kultivovaném prostředí v bytě s moderními technologiemi. Novostavbu volí také proto, aby nemuseli za pár let řešit starosti s rekonstrukcí,“ míní Tal Grozner.

Koupě menšího bytu na pronájem je navíc podle Groznera stále velmi výhodnou investicí. Mnoho rezidentů, kteří zakoupili velký byt pro sebe a svou rodinu, následně díky příjemnému poměru cen a úrokových sazeb bank investuje ještě do menšího bytu. Vyloženě malé byty 1+kk však v rezidenčních projektech rodinného typu už příliš netáhnou. Společnými klíčovými faktory pro páry, rodiny, ale i singles při rozhodování, jaký byt pořídit, jsou lokalita a cena. „Naopak faktor blízkosti MHD a dostupnosti centra řeší mnohem více mladí lidé než rodiny s dětmi. Ty spíše preferují snadno dostupnou infrastrukturu pro výlety autem ven z města,“ porovnal Tal Grozner. S rostoucí poptávkou, jejíž podobné tempo developeři prognózují i pro další rok, se ode dna mírně odlepí i ceny novostaveb. V následujících letech průměrně o dvě procenta. Ceny porostou společně s výší stavebních nákladů, požadavky na energetickou náročnost budov i například zdražováním pozemků. Podraží tak především projekty, které jsou zatím pouze „na papíře“.

Pro určení prodejní ceny je podle odborníků zásadním faktorem lokalita a renovovaná mikrolokalita projektu, kulturní i sportovní vyžití uvnitř nebo v blízkosti projektu, ale také zázemí se školkou, obchody nebo restaurací. Následuje kvalita provedení a dispozice bytu. „Důležité, ovšem vždy upravitelné, je také standardní vybavení bytu. Klienti všeobecně mají zájem vybrat si materiály počínaje kvalitními obklady, dveřmi a podlahami, konče okny a zdivem. Stejně tak ale vyžadují stále větší slevy a nízké ceny. Jak jsme se přesvědčili v Nových Chabrech, promo akce a startovací slevy lákají zvlášť kupující velkých bytů 4+kk,“ doplnil Tal Grozner.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»