Provozuje:
Juris Real Estate

Silničáři v tuzemsku letos prozkoumají 126 rizikových mostů.

Silničáři během mimořádných kontrol dálničních a silničních mostů našli 126 objektů, které musí dále prozkoumat. Do části mostů budou vyvrtávat otvory kvůli zjištění detailního stavu mostní konstrukce.

Silničáři v tuzemsku letos prozkoumají 126 rizikových mostů.

autor. JURIS REAL

Silničáři během mimořádných kontrol dálničních a silničních mostů našli 126 objektů, které musí dále prozkoumat. Do části mostů budou vyvrtávat otvory kvůli zjištění detailního stavu mostní konstrukce.

Náklady na kontroly mostů zatím stály více než 100 milionů korun.

Mimořádné kontroly silničních mostů nařídil loni v srpnu ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Reagoval na zjištění stavu mostu v Doubí, který bude muset být stržen a postaven znovu, protože je v dezolátním stavu.

"V první etapě bylo vybráno celkem 126 mostů, u nich byla obratem vypsána výběrová řízení na provedení diagnostiky v souladu s mostními prohlídkami," sdělil Studecký. Prohlídky podle něj začnou v závislosti na počasí, silničáři tak s nimi nejspíš začnou po skončení zimy. Podle ŘSD vybrané mosty provoz neohrožují. Harmonogram kontrol byl podle ŘSD rozdělen do tří základních skupin mostů podle jejich typu, stavebního stavu a výsledků běžných prohlídek. Nejproblematičtější jsou mosty postavené z tzv. předpjatého betonu. Tento typ konstrukcí byl využívaný především v 60. až 80. letech. Do betonové konstrukce jsou obvykle vkládána ocelová lana, která mají pomoci pevnosti betonu v tahu. V případě prosakování vody do přepínacích kanálků však může použitá ocel korodovat a tím se celá konstrukce oslabí. Konstrukce z předpjatého betonu byla použita i v případě dálničního mostu v italském Janově, který se loni v létě zřítil. Z výšky asi 45 metrů při tom spadly na tři desítky aut, včetně českého kamionu, jehož řidič nehodu přežil. Při neštěstí zemřelo 43 lidí. Nedávné zkušenosti se zřícením mostu má i tuzemsko. Předloni v Praze spadla Trojská lávka, při neštěstí byli zraněni čtyři lidé. Příčina pádu stále není známa, případ šetří policie.

Silničáři loni evidovali šest mostů, které byly v havarijním stavu. Ty byly podle ŘSD zabezpečeny, případně opravovány. Nejstarší mosty jsou na dálnici D1, které jsou však podle ministerstva dopravy postupně opravovány během celkové rekonstrukce dálnice. Téměř stovka havarijních mostů je na silnicích II. a III. třídy, které mají ve správě kraje. Vyjma mimořádných kontrol ŘSD ověřuje stav dálničních mostů jednou až dvakrát ročně podle stavu stavby. Stav mostů je hodnocen na základě stavu nosné konstrukce a spodní stavby v sedmi stupních.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»