Provozuje:
Juris Real Estate

Sklizeň chmele je oproti loňsku nižší.

Kvalita je nadprůměrná.

Sklizeň chmele je oproti loňsku nižší.

autor. JURIS REAL, ČTK

Kvalita je nadprůměrná.

Sklizeň chmele je oproti loňsku nižší o 15 až 20 procent, ovlivnilo ji sucho v oblastech, kde se pěstuje nejvíc. Kvalita je nadprůměrná. Pěstitelé, kteří měli letos vyšší náklady kvůli epidemii koronaviru, počítají s propadem tržeb. ČTK tyto informace sdělil tajemník Svazu pěstitelů chmele ČR Michal Kovařík.

Produkce chmele se stále sčítá. Přesný údaj budeme znát v prosinci. "Předběžně odhadujeme celkovou sklizeň meziročně nižší o 15 až 20 procent. V závislosti na lokalitě hlásí někteří pěstitelé vyšší propady ve výnosech," uvedl Kovařík. Loni sklizeň chmele v ČR v meziroční komparaci vzrostla o 39,4 procenta na 7 145 tun s průměrným výnosem 1,43 t na hektar. Sklizeň tak byla nadprůměrná. Dobrou úrodu očekávali pěstitelé podle Kovaříka ještě na přelomu července a srpna. Pak se začaly opakovaně střídat chladnější a teplé dny doplňované studenými nocemi a spolu s velmi podprůměrnými srážkami v červenci a počátkem srpna přivodily chmelu újmu, kdy se jeho růst skoro zastavil. Přidaly se škody způsobené kroupami a vichřicí, spadly chmelnice na výměře zhruba 60 hektarů.

Na Žatecku, kde je nejvíce chmelnic v celé České republice, se podle Čestmíra Hesse z lounské okresní agrární komory výpadky u některých pěstitelů pohybují mezi 20 až 35 procent loňské skutečnosti. Dobrou zprávou je podle pěstitelů nadprůměrná kvalita chmele. Podle doposud odebraných nákupních vzorků jsou alfa hořké látky v průměru vyšší napříč odrůdami.

V souvislosti s pandemií koronaviru pěstitelé očekávají propad tržeb. Na jaře museli kvůli omezení příjezdu zaměstnanců ze zahraničí shánět náhradu v ČR. Sklizeň komplikovaly také požadavky na testování na covid-19.

Vzrostly náklady na zabezpečení hygieny na pracovištích a současně klesla produktivita. Náklady na práce při sklizni podle Hesse vzrostly v průměru o 30 až 35 procent a zároveň se zvýšily nároky na mzdy o 15 až 20 pct.

Náročnější je podle chmelařů rovněž ošetření chmele. Portfolio přípravků, které lze použít, se zužuje, náhradní přípravky mají podle Hesse nižší účinnost a jsou dražší.

"Vzhledem k nižším výnosům poklesnou tržby pěstitelů za prodaný chmel. Bohužel u některých pěstitelů jsou vlivem sucha a nedostatku spodní vody tržby výrazně nízké, a to už podruhé v řadě," informoval Kovařík.

Sklizňové plochy chmelnic proti loňsku klesly o 36,7 hektaru na 4 966 hektarů. Loni činily 5 003 hektarů. Největší plochu již tradičně zaujímá Žatecká chmelařská oblast, ve které se chmel pěstuje na 3 836,6 ha, což představuje 77,25 procenta výměry chmelnic v ČR. Svaz pěstitelů neočekává v příštím roce významný pokles ploch.

"Naopak podporujeme nárůst plochy, abychom naplnili poptávku po českém chmelu," dodal.

Na export jde ročně 60 až 80 procent úrody, nejvíce do Japonska a Číny. Obyt letošní sklizně mají pěstitelé pokrytý dlouhodobými smlouvami s odběrateli.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To jest o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

NCOZ stíhá šest občanů kvůli korupci související s obecními byty v Brně.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili šest lidí kvůli korupčnímu jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu jedné brněnské městské části. Více»

Slavia pojišťovna míří do Nizozemí.

Bude tam pojišťovat auta. Více»

Pavel navrhl na ústavní soudce Přibáně a Langáška.

Prezident Petr Pavel navrhl Senátu na soudce Ústavního soudu (ÚS) právníka a sociologa Jiřího Přibáně a soudce Nejvyššího správního soudu Tomáše Langáška. Oznámil to dnes odbor komunikace Kanceláře prezidenta republiky. Více»

Všechny články a aktuality »»