Provozuje:
Juris Real Estate

Slavný Moulin Rouge v Paříži slaví narozeniny.

Extravagance a spoře oděné tanečnice vyhazující nohy vysoko ke stropu provázejí již 125 let asi nejslavnější kabaret světa - pařížský Moulin Rouge.

Slavný Moulin Rouge v Paříži slaví narozeniny.

autor. JURIS REAL

Extravagance a spoře oděné tanečnice vyhazující nohy vysoko ke stropu provázejí již 125 let asi nejslavnější kabaret světa - pařížský Moulin Rouge.

Pod červenými lopatkami větrného mlýna se 6. října 1889 otevřel noční podnik, jenž měl tehdy spíše cirkusovou atmosféru.

Slavný kankán ho ale provází dodnes, jen služky a pradleny, jež si tak přivydělávaly na živobytí, vystřídaly profesionální tanečnice a vrstvy spodniček ubývaly až je nahradily flitry a pštrosí pera.

"Při vykopávání nohou do výše a při rozštěpech prokazují tělesnou ohebnost slibující stejnou pružnost své morálky," lákal v začátcích tohoto šantánu hosty průvodce večerní Paříží. A i když Moulin Rouge nebyl kolébkou této smyslné podívané, která je o pár desítek let starší, zajistil mu tento tanec světový věhlas. Stejně jako to učinil na svých obrazech francouzský malíř Henri Toulouse-Lautrec, který v šantánu pod větrným mlýnem pravidelně sedával ve společnosti kurtizán a popíjel absint.

A stejně tak jako si dnes už návštěvník Moulin Rouge neodvede do hotelu některou z jeho rozpustilých tanečnic jako za dob jeho největší slávy na přelomu 19. a 20. století, sotva se najde mezi jeho publikem někdo ze známých osobností. V začátcích "červeného mlýna" byl jeho hostem například i budoucí král Eduard VII., na něhož jednou prý na celý sál slavná tanečnice La Goulue zavolala s nohou vztyčenou ke stropu: "Hej, Walesane, platíš šampaňské!" Na pódiu Moulin Rouge se vystřídala celá řada více či méně známých umělců. Na začátku 20. století to byli například zpěvák a herec Maurice Chevalier či slavné tanečnice Mistinguett a Jane Avrilová. Začínal tam i jeden z největších francouzských herců Jean Gabin a vystoupení tam měli mimo jiné Josephine Bakerová, Edith Piaf, Charles Aznavour, Frank Sinatra, Bing Crosby, Ray Charles, Ella Fitzgeraldová a Elton John.

U zrodu slavného kabaretu stál rodák od Barcelony a bookmaker Joseph Oller (1839-1922), který později zakládal i slavnou pařížskou Olympii, a vyučený řezník a cirkusový impresário Charles Zidler (1831-1897). Podnik otevřeli jako tančírnu s velkým parketem, stěnami pokrytými zrcadly a ochozem osvětleným plynovými lucernami. Na zahradě byla scéna pro venkovní představení a velký dřevěný slon. Ke společenské smetánce měl Moulin Rouge v začátcích ještě daleko. Popíjel se tam levný alkohol, poslouchali lidové odrhovačky a vystoupení komiků byla mnohdy dost obhroublá. Jedním z účinkujících byl Pétomane - muž, který dostával zaplaceno za to, že na jevišti prděl. Nejvíc se ale hosté těšili na závěr, kdy na scénu vtrhla skupina žen, které při tanci ukazovaly i to, co jinak bývalo skryto pod vrstvami spodniček.

S novým stoletím dostal Moulin Rouge nový "kabát" a na program se dostala opereta a výpravné revue, které jsou jeho doménou dodnes a od 60. let začínají ve francouzském originále všechny na písmeno "f" (mj. Frou-Frou, Fascinace, Fantastická, Úžasná, Festival, Féerie či Ženy, ženy, ženy). V roce 1964 přibylo na jeviště obří akvárium, v němž plavou nahé akvabely. Součástí Moulin Rouge je i sál Mistinguett, v němž se konají soukromé večírky, různé prezentace, včetně ochutnávek vín, či tiskové konference (například k rallye Paříž-Dakar). K dispozici je i kinosál, v němž se promítají záběry ze slavných revue z minulosti, a v podzemí je veliký vinný sklep, neboť za večer se vypije třeba i 800 lahví šampaňského.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»