Provozuje:
Juris Real Estate

Snižování sazeb se závěrem prázdnin nekončí.

Ba naopak. V srpnu snížily své nabídkové sazby 4 hypoteční banky a v prvních zářijových měsících se přidaly další 2. Konkurence přitvrzuje a blížící se právní regulace ještě může "s kartami pěkně zamíchat".

Snižování sazeb se závěrem prázdnin nekončí.

autor. JURIS REAL

Ba naopak. V srpnu snížily své nabídkové sazby 4 hypoteční banky a v prvních zářijových měsících se přidaly další 2. Konkurence přitvrzuje a blížící se právní regulace ještě může "s kartami pěkně zamíchat".

V srpnu jako první snížila své nabídkové sazby Moneta Money Bank (fixace 3 a 5 let), následovala Sberbank se snížením cen hypoték s fixací na 5 – 10 let a v závěru měsíce nasměrovala sazby dolů také Oberbank a Raiffeisenbank, jejíž snížení se týká všech typů fixací a sazby u RB spadly o celé 2 desetiny procentního bodu.

Naopak jedinou komerční bankou, která v tomto měsíci zvýšila sazby, i když nepatrně, je Expobank.

Výsledkem výše uvedených změn je pokles titulního indexu GOFI 70 měřící průměrnou nabídkovou sazbu nejčastěji poskytovaných hypoték (fixní sazba na 5 let, LTV do 70 %) o 3 setiny procentního bodu na 1,92 %. Jeho aktuální hodnota činí 1,92 %. Oproti loňskému roku je index aktuálně o 25 bazických bodů níže.

Zlevnění vykazuje také index hypoték s LTV mezi 70 až 85 %. Index GOFI 85 meziměsíčně klesl o 3 setiny procentního bodu na 2,10 %. Loni touto dobou byl index o 22 bazických bodů výše (8/2016: 2,32 %).

V poslední měřené kategorii hypoték do 100 % LTV průměr nabídkových sazeb činí 3,15 %, což je oproti červenci o 2 setiny procentního bodu méně, ale obecně 100% hypotéky nyní vykazují spíše rostoucí trend a své minimum mají pravděpodobně za sebou.

Tento typ hypoték je pod tlakem ČNB, která chce poskytování 100% hypoték omezit. Svého úrokového dna dosáhly 100% hypoték v letošním dubnu (3,10 %).

Po dlouhé době se posunul také index nabídkových sazeb hypoték s variabilní úrokovou sazbou. Index GOFI 70 VAR díky snížení sazeb v Monetě a Raiffeisenbank klesl o1 setinu procentního bodu na 2,11 procenta.

Hypotéky se nabízí již od 1,29 % p.a.

V září začíná hlavní hypoteční sezóna a další banky přicházejí se zvýhodněním svých hypoték. Snížení fixních úrokových sazeb u všech produktů pro fixaci na 3 a více let avizovala k 1. 9. Wüstenrot hypoteční banka.

Průlom a posunutí svých minimálních sazeb hlásí také UniCredit Bank, která nově nabízí hypotéky s 3,5,7 a 10 letou fixací s jednotnou sazbou od 1,29 % p.a. Podmínkou získání sazby i nadále zůstává excelentní bonita a především otevření běžného účtu, kreditní karty a sjednání úvěrového pojištění.

Otázkou nyní zůstává, jak budou reagovat 3 největší poskytovatelé hypoték v ČR – Hypoteční banka, Česká spořitelna a Komerční banka.

KB zatím na sazby „nesáhla“, nicméně v rámci nově odstartované kampaně nabízí zpracovaní hypotéky, odhad a mimořádné splátky zdarma.

„Vzhledem k vysoké poptávce a kolísajícím sazbám na mezibankovním trhu se velkým bankám do snižování sazeb nebude chtít. Na druhou stranu blížící se změny související s nabytím platnosti zákona o spotřebitelském úvěru, regulace 100% hypoték ze strany ČNB a zároveň akcelerace podzimního konkurenčního boje jsou faktory, které mohou dynamiku trhu v závěru roku výrazně urychlit,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na hypotéky a úvěry ze stavebního spoření. „Podle mého názoru půjdou sazby hypoték vlivem konkurenčního soupeření ještě trochu níž. Klienti bez záznamu v úvěrových registrech mají nyní po určitém vyjednávaní reálnou možnost získat hypotéku okolo 1,60 %, a to i na fixace na 7, 8 i 10 let, což je nabídka zcela neobvyklá. Ovšem pozor u hypoték s vyšším LTV, což je dnes už hranice 85 % a výše, zde dojde vlivem regulace ČNB ke zdražení, dodává Libor Ostatek.

Akce míří na sazby i poplatky!!!

Konečnou cenu financování samozřejmě neurčuje pouze úroková sazba. Důležité jsou i s hypotékou související poplatky. Podle našich statistik hypoteční banky v prvních 7 měsících letošního roku vykázaly 198 akčních nabídek, z nichž nadpoloviční podíl představovaly akce zaměřené na poplatky.

V tuto chvíli je aktivních celkem 25 akčních nabídek, mezi kterými jsou nejfrekventovanější akce na poplatek za vyřízení úvěru, odhad a sleva na úrokové sazbě ve vazbě na objem sjednávané hypotéky.

Dokazuje to, mimo jiné, že banky vnímají konkurenční prostor primárně přes akční nabídky, inovace jsou prakticky nulové a bojuje se převážné přes cenu. Pro získání kompletního srovnání nabídek jednotlivých bank včetně poplatků a zohlednění aktuálně běžících akčních nabídek využijte služeb specializovaných hypotečních makléřů s detailním přehledem o trhu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»