Provozuje:
Juris Real Estate

Soud má dnes vynést rozsudek v případu restituce tzv. Bečvářova statku.

Pražský městský soud dnes vynese rozsudek v kauze restituce tzv. Bečvářova statku.

Soud má dnes vynést rozsudek v případu restituce tzv. Bečvářova statku.

autor. JURIS REAL, ČTK

Pražský městský soud dnes vynese rozsudek v kauze restituce tzv. Bečvářova statku.

Obžaloba viní referenta pražského pozemkového úřadu Jana Horáka a jeho nadřízené Evu Benešovou a Petra Chmelíka z toho, že nezákonně přiřkli Emilii Bednářové náhradní pozemky za nemovitosti původně patřící Janu Marii Bečvářovi.

Obžalovaní vinu odmítají, tvrdí, že nejednali úmyslně, ani nezpůsobili škodu vypočtenou státním zástupcem na 1,4 miliardy korun.

Státní zástupce viní úředníky z několika rozhodnutí z let 2009 až 2012.

Bednářová a v některých případech i další restituenti na jejich základě obdrželi lukrativní pozemky jako náhradu za to, že jim stát nevrátil statky po Bečvářovi ve Strašnicích a na Žižkově.

Ženu označil Horák za neteř po Janu Marii Bečvářovi, ačkoli měla nárok pouze na dědictví po jeho bratru Josefu Bečvářovi, který ji uvedl v závěti.

Horák a Benešová se podle státního zástupce dopustili trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, za což jim hrozí až dvanáctileté tresty.

Chmelík je obžalován z maření úkonu veřejného činitele z nedbalosti, které se trestá až pětiletým vězením.

Pozemky, které Bednářová a další v restitucích nezákonně získali, se mají podle státního zástupce vrátit zejména České republice.

Žalobce v červnu navrhl soudu, aby uložil Horákovi sedmiletý trest vězení, Benešové šestiletý a Chmelíkovi peněžitý trest.

Horák s Benešovou by pak podle jeho návrhu měli uhradit několikamilionovou škodu způsobenou stavební společnosti Metrostav, která na jednom z pozemků postavila bytový komplex.

Pozemkový úřad určil Bednářovou jako vlastníka sporných pozemků v roce 2012. Když se její nárok ukázal jako přinejmenším sporný, pokusil se úřad svá rozhodnutí zvrátit tím, že je prohlásil za nicotná.

Bednářová se obrátila na pražský městský soud, jenž jí dal v březnu za pravdu, rozhodnutí úřadu zrušil a věc mu vrátil k dalšímu řešení.

Nejvyšší správní soud (NSS) ale ve středu rozhodnutí městského soudu zrušil. Nepostupoval totiž správně, když v prvních dnech nouzového stavu zrušil jednání a později rozhodl neveřejně.

Nyní musí městský soud rozhodovat znovu, tentokrát i s veřejným jednáním, které by mohlo přispět k objasnění věci.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»