Provozuje:
Juris Real Estate

Soud odročil jednání ve sporu o nájemné v kauze HSystem.

Okresní soud pro Prahu-západ odročil jednání ve sporu mezi konkurzním správcem zkrachovalé společnosti H-System a bytovým družstvem Svatopluk o zaplacení nájemného za pozemky u řadových domů a pod nimi v Horoměřicích u Prahy.

Soud odročil jednání ve sporu o nájemné v kauze HSystem.

autor. JURIS REAL, ČTK

Okresní soud pro Prahu-západ odročil jednání ve sporu mezi konkurzním správcem zkrachovalé společnosti H-System a bytovým družstvem Svatopluk o zaplacení nájemného za pozemky u řadových domů a pod nimi v Horoměřicích u Prahy.

Soudce stranám navrhoval smírčí řešení, právní zástupkyně konkurzního správce to ale odmítla, bytové družstvo s návrhem souhlasilo.

Soud tak dnes jednání pouze formálně zahájil, věcí se začne zabývat až pro futuro (v budoucnu).

Podle zástupkyně žalobce měla žalovaná strana dostatek času na to, aby navrhla smírčí řešení, případně se s konkurzním správcem setkala. Žalobu konkurzní správce Josef Monsport podal zhruba před rokem.

Podle Monsportovy právní zástupkyně nemá BD Svatopluk o jednání zájem. Družstvo naopak tvrdí, že o setkání se zástupci věřitelského výboru žádalo víckrát.

Monsport bytové družstvo žaluje o zaplacení 22 milionů korun za nájemné za byty a pozemky v Horoměřicích u Prahy.

Soud dnes zahájil jednání o zaplacení zhruba milionu za nájemné za pozemky pod řadovými domy.

O dalších 21 milionech bude jednat v srpnu.

Monsportova žaloba je rozdělena na dvě části, každou řeší soud samostatně pod jinou spisovou značkou. Dnešní jednání se podle Junka týká pozemků pod řadovými domy a přilehlých zahrad. Řadové domy na pozemcích byly z konkurzu vyňaty.

Družstvo Svatopluk s placením nájemného nesouhlasí, uvádí např., že zahrady, za které chce Monsport zaplatit nájemné, zdejší obyvatelé nevyužívají.

Monsport žádá nájemné pouze za poslední tři roky před podáním žaloby, tedy za roky 2016 až 2018, nájemné za předešlá léta je promlčené.

Podle Junka zaslal Monsport družstvu předžalobní výzvu, kde požadoval zaplacení 21 milionů za užívání osmi bytových domů, zhruba tedy 60 bytů, a necelý milion za užívání stavebních pozemků a zahrad u řadových domů.

Ústavní soudci loni v říjnu odmítli stížnost družstva Svatopluk na verdikt Nejvyššího soudu, podle něhož mají někdejší klienti H-Systemu domy v Horoměřicích vyklidit.

Ústavní soud uvedl, že současní uživatelé na ně nemají právní nárok. Horoměřičtí s rozhodnutím nesouhlasí.

Znalci začali v těchto dnech v Horoměřicích u Prahy oceňovat byty v konkurzu. Znalce při prohlídkách zajímá skutečný stav bytů, který zohlední při určování ceny.

Cenu bytů, za kterou je budou moci současní vlastníci nebo další zájemci odkoupit, určí znalecký posudek. Hotový měl být v dubnu, pandemie koronaviru ale jeho zpracování odsunula. Jestliže vše půjde hladce, mohly by se první byty začít prodávat letos.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»