Provozuje:
Juris Real Estate

Soudní exekutoři opětovně brojí proti ministerstvu spravedlnosti.

Exekutorská komora trvá na tom, že jediný smysluplný a zodpovědný postup stojí na provázání tarifu s novelou exekučního řádu a navrhuje ustanovení expertní pracovní skupiny.

Soudní exekutoři opětovně brojí proti ministerstvu spravedlnosti.

autor. JURIS REAL

Exekutorská komora trvá na tom, že jediný smysluplný a zodpovědný postup stojí na provázání tarifu s novelou exekučního řádu a navrhuje ustanovení expertní pracovní skupiny.

Analýza Ministerstva spravedlnosti ČR, na základě které navrhuje nesystémové snížení exekučního tarifu, neposkytuje přesný, objektivní a použitelný obsah, na základě kterého by její výsledky mohly být považovány za směrodatné pro jakoukoli úpravu tarifu.

Vyplývá to z expertního stanoviska nezávislé konzultanské a auditorské společnosti Grant Thornton, který si nechala zpracovat Exekutorská komora ČR s cílem objektivně posoudit relevantnost a přesnost závěrů analýzy ministerstva.

Podle odborníků tato analýza nemůže legitimizovat zásahy Ministerstva spravedlnosti v oboru soudních exekucí.

Exekutorská komora v této souvislosti opětovně upozorňuje, že případné snížení exekučního tarifu povede k postupnému rozpadu fungujícího systému vymáhání práva prostřednictvím soudních exekutorů.

To se negativně dotkne milionů dlužníků i věřitelů a způsobí mnohamiliardové náklady ze státního rozpočtu na jeho sanaci.

Exekutorská komora opětovně vyzývá Ministerstvo spravedlnosti, aby upustilo od neuvážené úpravy exekučního tarifu bez provedení řádné analýzy a odborné diskuse související se systémovou novelou exekučního řádu.

Exekutoři navrhují následující systémové kroky:

•Ustanovit pracovní skupinu, provést skutečnou analýzu odvětví za účasti renomovaných odborníků z oblasti ekonomiky, státní správy a justice a podle jejích výsledků přijmout opatření ke zlepšení vymáhání práv a povinností v ČR.

•Řešit exekuční tarif společně a nerozdílně s novelou exekučního řádu. Možnosti úspor nákladů exekucí vidí jen za předpokladu uzákonění podílu oprávněných (věřitelů) na nákladech zodpovědného vymáhání a zavedení místní příslušnosti alespoň pro bagatelní pohledávky, čímž se omezí mnohačetné exekuce na tytéž povinné u různých exekutorů.

Ze stanoviska společnosti Grant Thornton vyplývá, že na základě analýzy Ministerstva spravedlnosti nelze stanovit průměrný, resp. obvyklý příjem exekutorského úřadu.

Údajné vysoké příjmy a zisky exekutorů zmiňované Ministerstvem spravedlnosti tak nemají reálný základ a nevypovídají nic o skutečné ekonomické situaci většiny exekutorských úřadů.

Společnost Grant Thornton ve svém stanovisku konstatuje, že v materiálu ministerstva došlo k zkreslujícím zjednodušením, použití nevhodných metodik a neúplných dat.

Došlo tak k zásadnímu odklonu “modelového úřadu” od reality, což vedlo k výraznému nadhodnocení příjmů a opomenutí podstatné části nákladů.

“Modelový úřad” v realitě neexistuje a ani nemůže existovat. V ministerské analýze se také zaměňují výnosy s hospodářským výsledkem, který si tvůrci zjistili ještě naprosto nepřesně z kumulovaných dat Generálního finančního ředitelství, protože se v něm promítají i příjmy nesouvisející s činností exekutora. Už teď jsou exekutoři pod ekonomickým tlakem a sami skládají své mandáty.

„Jsem upřímně zděšena množstvím chyb a neprofesionality obsažené v ministerské analýze, které expertní stanovisko konzultantské společnosti uvádí,“ reagovala na zveřejněný dokument společnosti Grant Thornton Pavla Fučíková, prezidentka Exekutorské komory ČR, a dodala: „Prokazuje se tak bohužel naše domněnka, že pan ministr se zkrátka rozhodl tarif snížit za každou cenu a realitu si přizpůsobuje tak, aby mu to vyšlo. Jako odborná právní profese se nemůžeme smířit s tím, že jsme využíváni jen pro rychlé nahnání politických bodů. Snížení tarifu může působit líbivě, zejména s ohledem na velké množství dlužníků – voličů, ovšem s dalekosáhlými negativními dopady na důvěru v účinné vymáhání dluhů, které se začnou projevovat až po konci funkčního období pana ministra. Na to doplatíme a to zaplatíme v důsledku my všichni. Věřitelé se nedomohou svých peněz, dlužníkům bude dluh narůstat a zůstanou pod tíhou exekucí, soudy budou zahlceny a stát přijde o peníze, které bude muset vynaložit na sanaci rozpadlého systému vymáhání.”

Exekutorská komora dlouhodobě upozorňuje na fakt, že ekonomická situace exekutorských úřadů není dobrá, není prostor pro snížení exekučního tarifu a pokud nastane bez systémových změn v exekučním řádu, povede nevyhnutelně k omezení provozu exekutorských úřadů a jejich postupnému zavírání.

“Změna tarifu na podkladě politické objednávky a neodborné analýzy je hazard nejen ekonomický, ale zejména systémový – zlikviduje fungující systém legálního vymáhání práva v ČR,” varovala Pavla Fučíková a dodala: “Pokud dojde ke snížení tarifu bez ohledu na naše připomínky, sdělujeme, že jediná cesta, jak zabránit neprodlenému kolapsu vymáhání, je současné převzetí exekuční agendy soudy tam, kde je podle slov pana ministra na místě konkurzní řízení. Jednalo by se tedy o všechna řízení proti těm dlužníkům, kteří mají více než 3 exekuce a kde je šance na vymožení v reálném čase stejně mizivá.”

Obavy Exekutorské komory potvrzuje i expertní stanovisko společnosti Grant Thornton, které přímo uvádí že nynější ekonomická situace exekutorských úřadů je napjatá a v případě dalšího poklesu vymahatelnosti se může stát kritickou.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»