Provozuje:
Juris Real Estate

Splacení až čtvrtiny hypotečního úvěru bude bez sankcí.

Ministerstvo financí připravilo návrh zákona o úvěru pro spotřebitele. Zákon počítá s možností předčasného splacení až 25 procent hypotéky.

Splacení až čtvrtiny hypotečního úvěru bude bez sankcí.

autor. JURIS REAL

Ministerstvo financí připravilo návrh zákona o úvěru pro spotřebitele. Zákon počítá s možností předčasného splacení až 25 procent hypotéky.

Splatit až čtvrtinu hypotéky bez sankcí by bylo možné jedenkrát ročně vždy v měsíci, který předchází výročí smlouvy.

Zákon si posvítí i na poskytovatele a zprostředkovatele půjček.

Pokud by došlo k předčasnému splacení z důvodu rozvodu, úmrtí, dlouhodobé nemoci, invaliditě či úmrtí dlužní, bude možné ukončit hypotéku bez sankcí. Zákon by se měl vztahovat pouze na hypotéky sjednané od data účinnosti zákona. Změny by měly vejít v platnost v první polovině příštího roku. Návrh poslalo ministerstvo financí do připomínkového řízení. Návrh se dotkne i firem, které poskytují spotřebitelské úvěry. Nabízet spotřebitelské úvěry budou moci firmy se základním kapitálem minimálně 20 milionů korun. V současné době je na trhu téměř 50 tisíc subjektů, které mohou prodávat či zprostředkovávat úvěry, a to i na základě pouhého živnostenského oprávnění. Nově by měla převzít dozor nad trhem spotřebitelských půjček Česká národní banka (ČNB). ČNB vytvoří registr poskytovatelů a zprostředkovatelů. Navíc zavede povinnost zkoušek odborné způsobilosti a povinné pojištění proti škodám. Dosud dozor s výjimkou bank prováděla Česká obchodní inspekce.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»