Provozuje:
Juris Real Estate

Společnosti budou muset v důsledku zvyšování cen energií zdražit.

Firmy budou muset v důsledku růstu cen energií a dalších vstupů zdražit. Vyplývá to z šetření Hospodářské komory (HK) mezi jejími členy, kterého se zúčastnilo na 400 respondentů.

Společnosti budou muset v důsledku zvyšování cen energií zdražit.

autor. JURIS REAL, ČTK

Firmy budou muset v důsledku růstu cen energií a dalších vstupů zdražit. Vyplývá to z šetření Hospodářské komory (HK) mezi jejími členy, kterého se zúčastnilo na 400 respondentů.

Zvýšení cen energií je podle průzkumu zásadním faktorem, který ovlivní podnikání v příštím roce, na druhém místě je pracovní síla, třetí místo obsadily pohonné hmoty.

Výsledky šetření žurnalistům představil prezident Hospodářské Komory Vladimír Dlouhý.

Nutnost zdražit zmínilo 83 procent účastníků šetření.

Na celkové situaci se podle Komory podílelo mj. ukončení činnosti skupiny Bohemia Energy, řada firem musela tak přecházet na nové smlouvy, často s násobně vyššími cenami za energie. Celkem si nového dodavatele muselo hledat na 900.000 zákazníků Bohemia Energy. "Právě elektřina je nejcitlivějším nákladem pro třetinu oslovených firem. V této situaci mnoha podnikatelům nezbývá nic jiného, než vyšší náklady promítnout do vyšších cen svého zboží a služeb. Řada podnikatelů se nicméně snaží zmírnit nárůst výstupních cen snížením svých vlastních marží," řekl Dlouhý.

Na 88 procent podnikatelů, kteří se zapojili do ankety a jichž se konec dodavatelů energií dotkl, se domnívá, že jsou současná státní opatření nedostatečná. Hlavním důvodem je, že opatření jsou cílena primárně na domácnosti a nezohledňují specifické postavení firem. Těm přitom platby za energie v posledních týdnech podle komory stouply nejčastěji o 300 procent. "Řešením problému je plošná regulace cen energií tam, kde to umožňují pravidla EU. Jedná se např. o podstatné snížení příspěvku na obnovitelné zdroje energie. Podnikatelé jsou i pro větší regulaci alternativních dodavatelů, u nichž nebylo zpravidla dosud jisté, že jsou schopni obstarat dostatečný objem elektřiny a plynu pro všechny své nasmlouvané klienty," uvedl Dlouhý.

Na budoucí vývoj cen energií bude mít podle Komory vliv také klimatická politika Evropské unie. Unijní balíček Fit for 55 se může negativně podepsat na konkurenceschopnosti české energetiky.

Pro Českou republiku je podle Hospodářské komory klíčová hlavně energie z jádra a přechodně také ze zemního plynu. Unie by proto tyto energetické zdroje neměla diskriminovat či dokonce vylučovat.

Z ankety, kterou HK pořádala, vyplývá, že 95 procentům podnikatelů ceny vstupů v příštím roce vzrostou. Cena plynu, která v posledních měsících výrazně stoupala, se u podnikatelů umístila až na sedmém místě.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»