Provozuje:
Juris Real Estate

Spolek pro GP může jít do insolvenčního řízení.

Schválili zastupitelé kraje.

Spolek pro GP může jít do insolvenčního řízení.

autor. JURIS REAL, ČTK

Schválili zastupitelé kraje.

Zastupitelé Jihomoravského kraje schválili, že spolek pořádající motocyklovou Grand Prix v Brně může jít do insolvence. V lednu stejné usnesení schválilo i brněnské zastupitelstvo.

Závody s tradicí desítky let se letos na jižní Moravě nepojedou. Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) již dříve řekla, že po rozhodnutí krajského zastupitelstva bude návrh podán v řádu dní, maximálně desítek dní.

Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) uvedl, že se orgány spolku ještě snaží o smírná řešení, aby spolek nemusel do insolvence.

Pro bylo 35 zastupitelů, 23 se zdrželo. Podle Grolicha vznikly právní posudky na jiná řešení, ale nezbylo nic než insolvence. Bývalý hejtman Bohumil Šimek (za ANO) konstatoval, že je smutné, že motoristický podnik po 70 letech na jižní Moravě končí.

"Udělal jsem za čtyři roky maximum, aby se tady tento sport udržel. Musíme si otevřeně přiznat, že se nám to sem už nikdy nevrátí," sdělil Šimek.

Podle Vaňkové se nyní nechává zpracovat právní rozbor na to, zda je možné vyplatit peníze za vstupenky divákům, kteří si je koupili na loňský ročník. Kvůli pandemii se závod uskutečnil bez diváků a lístky měly platit na letošní ročník, který se nepojede.

"Zatím tato možnost není zcela jistá. Pokud by to ale bylo možné, velmi bych to přivítala. I kdyby byl tento postup zvolen, neznamená to, že by spolek nešel do insolvence," informovala Vaňková.

Loni v srpnu se závody pod vedením spolku konaly popáté. Spolek měl původně smlouvu na pět ročníků. Kvůli pandemii se ale minulý rok jelo bez diváků, promotér závodů Dorna proto snížila zalistovací poplatek za licenci z původních více než čtyř milionů eur (kolem 110 milionů korun) na jeden milion eur (asi 27 milionů korun). Navíc se nad rámec původní smlouvy mělo jet i letos, s diváky a za částku šest milionů eur (162 milionů korun).

Dorna ale pro letošní ročník požadovala opravu dráhy, na kterou si loni stěžovali jezdci. Oprava by odhadem stála 100 milionů a město ani kraj na ni nemají peníze. Zástupci kraje i města navíc kritizovali, že Dorna chce od příštích ročníků zvýšit zalistovací poplatek na devět milionů eur (asi 243 milionů korun). Proto zastupitelstva kraje i města schválila usnesení, že počítají s tím, že se letos nepojede. Nyní obě zastupitelstva odsouhlasila, že může jít spolek do insolvence.

Dorně má dát spolek 27 milionů za poplatek, vracet se mají lístky asi za 30 milionů. Vaňková už dříve řekla, že spolek má peníze na úhradu Dorně, na vrácení peněz za vstupenky i na adekvátní dohodu s Automotodromem, od něhož si pronajímá dráhu. Podle politiků by ale nesměl Automotodrom Brno trvat na svých požadavcích, jako jsou úhrada neobjednaných oprav za 22 milionů nebo nájem 27 milionů za závody, které nebudou. Grolich uvedl, že směrem k Automotodromu šla ještě nabídka na jiné řešení, pokud nevyjde, bude muset jít spolek do insolvence. "Pokud by šlo vše vyřešit mimo insolvenční cestu, budu rád," uzavřel Grolich.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»