Provozuje:
Juris Real Estate

Spravedlnost letos opět měnila ministra, věnovala se pak nejvíce insolvencím.

Ministerstvo spravedlnosti v letošním roce opět vystřídalo šéfa. Helenu Válkovou nahradil další nominant ANO Robert Pelikán, a stal se tak již pátým ministrem za poslední tři roky.

Spravedlnost letos opět měnila ministra, věnovala se pak nejvíce insolvencím.

autor. JURIS REAL

Ministerstvo spravedlnosti v letošním roce opět vystřídalo šéfa. Helenu Válkovou nahradil další nominant ANO Robert Pelikán, a stal se tak již pátým ministrem za poslední tři roky.

Stejně jako jeho předchůdkyně pak čelil kritice za pomalou tvorbu zákonů i za nedostatečnou komunikaci s poslanci. Za své největší úspěchy letos úřad označil dokončení novely insolvenčního zákona či vymýcení falešných provozoven insolvenčních správců.

Vláda zato doposud neprojednala zákon o státním zastupitelství, dokončen nebyl ani zákon o znalcích.

Válková rezignovala k 1. březnu po 13 měsících ve funkci s tím, že necítila podporu ANO. Šéf hnutí Andrej Babiš popřel, že by ji ANO nutilo skončit.

Čtyřiašedesátiletou profesorku trestního práva nahradil její pětatřicetiletý náměstek Pelikán, který dříve pracoval u Babiše na ministerstvu financí.

Ještě coby náměstek Pelikán podepsal dohodu, která odpustila dodavatelské firmě pokutu za kolabující elektronický obchodní rejstřík. Jeho postup nyní prověřuje policie, podle premiéra Bohuslava Sobotky však kauza v současné podobě ministra neohrožuje. Sám Pelikán ji označil za bublinu.

Při svém nástupu Pelikán řekl, že chce zrychlit a zkvalitnit trestní řízení, bojovat s "insolvenčními mafiemi" a regulovat exekuce. K insolvencím ministerstvo rozeslalo do připomínkového řízení novelu, která chrání před šikanózními insolvencemi a zvyšuje dohled nad insolvenčními správci.

Vyhláškou pak dosáhlo toho, že počet provozoven správců poklesl o více než polovinu. Ohledně exekucí začaly platit některé dílčí změny. Naopak nový trestní řád, který by měl zrychlit řízení, nakonec v tomto volebním období podle Pelikána hotov nebude.

Z restů, kvůli nimž sklízela kritiku už Válková, má ministerstvo stále ještě před sebou dotažení zákona o státním zastupitelství, který mu vrátila Legislativní rada vlády, či zákon o znalcích. Ten je podle úřadu před dokončením a na vládu by měl odejít v březnu 2016.

Mezi významnější návrhy ministerstva, jež letos vláda schválila, patří technická novela občanského zákoníku, která se dotýká například práce mladistvých, omezení svéprávnosti nebo pitev. Plánované rozsáhlejší změny narazily na odpor expertů.

Výrazným úspěchem mezinárodní sekce ministerstva bylo dojednání prvního vydání občana USA do ČR - Kevina Dahlgrena, který čelí obvinění ze čtyřnásobné vraždy.

Opozice i koaliční členové sněmovního ústavněprávního výboru Pelikánovi na podzim vyčítali neúčast na zasedáních, údajné personální čistky, které ministr popřel, i třítýdenní dovolenou v Indii.

Zástupci justice pak uvedli, že ministerstvo selhává pří správě soudnictví, a to i vzhledem k častému střídání ministrů. Zatímco Válková podporovala zřízení soudcovské samosprávy, Pelikán se k tomuto konceptu staví rezervovaně. Podle něj neexistuje jistota, že Nejvyšší rada soudnictví by justice spravovala lépe než ministerstvo.

Ohledně dalšího směřování soudnictví sestavil takzvanou Bílou knihu justice, kterou zatím veřejně nepředstavil.

Jmenování se letos dočkalo 57 nových obecných soudců - část v lednu ještě na návrh Válkové, část pak v listopadu na návrh Pelikána, který při nominaci zohlednil dlouhodobou přetíženost některých soudů.

Soudy, které se potýkají s největším množstvím nedodělků, chce ministerstvo v příštím roce dočasně posílit o 300 právníků.

Válková se před svým odchodem stihla dohodnout se soudci a státními zástupci na doplacení peněz, o které přišli kvůli nesprávně stanovené platové základně. Zástupci justice souhlasili s tím, že se vzdají části nároků, a stát jim nakonec vyplatil 1,17 miliardy korun. Podle exministryně dohodou ušetřil další čtyři miliardy.

V oblasti vězeňství letos nastaly další zvraty v čele Vězeňské služby, kam se v prosinci na základě rozhodnutí soudu po loňském odvolání Válkovou vrátil původní šéf Petr Dohnal. Vláda opětovně schválila redukci typů věznic ze čtyř na dva, o kterou ministerstvo usiluje dlouhodobě; změna má přispět k účinnější práci s vězni a ke snížení recidivy.

Probační a mediační služba v srpnu vypsala dlouho odkládanou zakázku na elektronické náramky pro vězně, tendr ale nabral další skluz kvůli prodloužení lhůty pro podání nabídek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»