Provozuje:
Juris Real Estate

Srážky posledních dní pomáhají jihočeským zemědělcům.

Louky a pastviny, kde byla situace nejhorší a kde byly praskliny, se vzpamatovaly. Zemědělci se nyní ale bojí vzniku plísní. Na některých místech kraje již senážují první obiloviny a traviny.

Srážky posledních dní pomáhají jihočeským zemědělcům.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Louky a pastviny, kde byla situace nejhorší a kde byly praskliny, se vzpamatovaly. Zemědělci se nyní ale bojí vzniku plísní. Na některých místech kraje již senážují první obiloviny a traviny.

ČTK to sdělila ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Ačkoli jižní Čechy netrpěly suchem ze všech krajů nejvíc, situace už byla hraniční, aby přežily jařiny.

"Řepka, pšenice vypadají dobře. Louky a pastviny, kde byla největší hrozba nedostatku vody, také pomalu regenerují. Bohužel někde přišel déšť až poté, co trávy odkvetly. Zdá se ale, že tak velký problém by to nemusel být," uvedla ředitelka. Ornice, zejména ta těžší, je teď v průměru až metr nebo ještě hlouběji zavlažená. Kvůli deštivému počasí se ale někteří zemědělci bojí, že bude hodně vlhkomilných parazitů a plísní.

Zemědělci v České republice řeší problém se senem, zásoby jsou malé kvůli loňskému suchému létu.

"Nemám hlášeno, že by někdo do první sklizně nevyžil. Kdo nemá, tak už jsem viděla, že krmili i nazeleno posečeným ječmenem. Už se senážuje, první obiloviny a traviny. Už jsou plné jámy, třeba kolem Hluboké nad Vltavou je to už posečené a silážované," řekla Šťastná.

Společnost Rhea holding, který v jižních Čechách, na jihozápadní Moravě a jižním Slovensku obhospodařuje 21.000 hektarů, vnímá situaci pozitivně. Vody má v půdě dost.

"Vlhko a teplo napomáhá rozvoji chorob, ale to není nic, co bychom neměli zvládnout. Plakat nechci, voda je důležitá, je to v pohodě. Neznamená to, že máme vyhráno, protože v červnu bude potřeba, aby nějaká voda spadla. Ale stav, který byl v dubnu kalamitní, se teď rapidně změnil," sdělil ČTK vlastník holdingu Josef Kolář.

Deštivý a studený květen zemědělcům výrazně pomohl a kondice porostů se výrazně zlepšila. Potvrzují to satelitní snímky i ohlasy zemědělců, kteří spolupracují s portálem InterSucho.

Sucho vymizelo v květnu v povrchové vrstvě do 40 centimetrů zcela a v hloubce do jednoho metru ve velké části republiky

Podle statistiků získali jihočeští zemědělci loni při žních ze 134.760 hektarů téměř 700.000 tun obilovin. Průměrný výnos na hektar byl 5,19 tuny.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»