Provozuje:
Juris Real Estate

Stále více lidí chápe, kdy jim může veřejný ochránce práv pomoci.

Povědomost veřejnosti o tom, v jakých případech jim může ombudsmanka pomoci, výrazně vzrůstá.

Stále více lidí chápe, kdy jim může veřejný ochránce práv pomoci.

autor. JURIS REAL

Povědomost veřejnosti o tom, v jakých případech jim může ombudsmanka pomoci, výrazně vzrůstá.

Za 3. čtvrtletí tohoto roku se na veřejnou ochránkyni práv Annu Šabatovou obrátilo s žádostí o pomoc 1 660 lidí, přičemž podněty 65 procent z nich byly oprávněně podány právě ombudsmance.

Je to nejvyšší míra správně podaných podnětů veřejnému ochránci práv v ČR za 15 let existence této instituce v České republice, sdělila ČTK veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

Posláním ombudsmana je chránit veřejnost před byrokratickým přístupem státu, většinou před liknavou či nedůslednou prací úředníků.

Od zřízení kanceláře ombudsmana v ČR se míra podnětů občanů, které spadaly do působnosti ochránce a jimiž se tedy ombudsman ze zákona mohl zabývat, pohybovala okolo 50 až 55 procent.

Šabatová nedávno uvedla, že ve srovnání s ostatními zeměmi Evropy je povědomí lidí o práci ombudsmana v České republice poměrně vysoké. Situace se každým rokem zlepšuje. "U případů, které jsou v působnosti, jsme velmi úspěšní a za celý rok se najde jen tak do deseti případů, v nichž se nám nepodaří dosáhnout nápravy. Více podnětů v působnosti tedy znamená, že mohu s využitím svých pravomocí pomoci více lidem," uvedla Šabatová. Zlepšující se statistika je prý dokladem toho, že lidé v ČR stále více umí hájit svá práva.

Nejvíce občanů se ve třetím čtvrtletí tohoto roku obrátilo na ochránkyni s problémy v oblasti sociálního zabezpečení (291 podnětů). Druhou nejpočetnější oblastí však tentokrát nebylo stavebnictví (88 podnětů), ale stížnosti týkající se vězeňství, policie a armády (94 podnětů).

Ve stavebnictví nejčastěji šlo o problémy související s rozhodováním o umístění stavby nebo o změně stavby. Ve vězeňství převládají stížnosti týkající se přemístění do jiné věznice.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»