Provozuje:
Juris Real Estate

Staří manželé se před smrtí upsali a přišli tak o byt.

Dědicové u soudu pak byli neúspěšní.

Staří manželé se před smrtí upsali a přišli tak o byt.

autor. JURIS REAL

Dědicové u soudu pak byli neúspěšní.

Ústavní soud se v úterý zastal soukromé společnosti, která půjčila manželskému páru seniorů peníze na odkup bytu v privatizaci s podmínkou, že se později stane vlastníkem.

Dědicům, kteří se s „chudší“ pozůstalostí po smrti rodičů nehodlali smířit a platnost kontraktů napadli, dávala justice přitom až doposud za pravdu.

Když přišla ze strany městské části (MČ) nabídka k odkupu bytu, staří manželé z Prahy 5 požadovanou sumu neměli, a tak si v roce 2002 půjčili přes 260 tisíc korun od společnosti Velkotržnice-Lipence. Půjčku nespláceli, avšak zavázali se, že po uplynutí předkupního práva městské části a pražského magistrátu, tedy po třech letech, byt připadne do vlastnictví společnosti, budou v něm však smět dožít.

Když však manželé v roce 2013 zemřeli, platnost uzavřených kupních smluv dědicové úspěšně napadli u obvodního soudu. Tvrdili, že společnost zneužila při uzavírání smluv důvěry, neznalosti a vyššího věku rodičů.

Posléze se na jejich stranu postavil i městský a Nejvyšší soud s tím, že smlouvami mělo být zastřeno sjednání tzv. propadné zástavy, což zákon zakazuje. Ústavní soud se však v úterý postavil na stranu společnosti. Obecné soudy podle jeho rozhodnutí zcela ignorovaly okolnosti uzavření smluv. Firma po celou dobu u soudů operovala s tvrzením, že smlouvy byly uzavřeny právě proto, že děti rodičům nebyly ochotné na koupi bytu přispět. „Soudy zcela pominuly klíčovou (rozhodující) otázku úmyslu účastníků při uzavírání smluv, a proto nelze jejich skutková zjištění považovat za ucelená a kompletní. Ne každá realitní transakce, při níž je kupní cena za převod nemovitosti započítávána vůči pohledávce kupujícího, musí být automaticky neplatná z důvodu existence propadné zástavy,“ konstatoval ve svém nálezu Ústavní soud. Právní předpis „propadnou zástavu“ zakazuje kvůli ochraně dlužníka před jeho vlastním neuváženým jednáním při získávání úvěru, které může v krajním případě vyústit právě v to, že nakonec o zastavenou věc přijde.

Soudce zpravodaj David Uhlíř dále konstatoval, že z obsahu předložených smluv jednoznačně vyplývá, že úmyslem společnosti nebylo „ošálit“ prodávající. Podle soudu staří manželé od počátku (ex tunc) věděli, že smyslem celé "obchodní" transakce bylo převedení bytu do vlastnictví uvedené firmy. „O skutečné vůli účastníků vlastnické právo k bytu převést vypovídá především ta skutečnost, že manželé po dobu svého života platnost kupních smluv právně nezpochybnili, to učinili až pozůstalí v rámci dědického řízení,“ doplnil Uhlíř. Městský soud v Praze musí teď o kauze rozhodnout znovu, přičemž by se měl samozřejmě řídit právním názorem Ústavního soudu a ponechat uzavřené smlouvy jako platné.

I přes prvotní pro ně příznivé rozsudky obecních soudů se tak dědicové bytu po rodičích nakonec asi "nedočkají".




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»