Provozuje:
Juris Real Estate

Starostové navrhli zakotvit ústavní právo občanů na pitnou vodu.

Jejich novela Listiny základních práv a svobod (LZPS) by rovněž stanovila, že vodní zdroje by byly ve veřejném užívání a spravoval by je stát.

Starostové navrhli zakotvit ústavní právo občanů na pitnou vodu.

autor. JURIS REAL (Zdroj: Právní prostor)

Jejich novela Listiny základních práv a svobod (LZPS) by rovněž stanovila, že vodní zdroje by byly ve veřejném užívání a spravoval by je stát.

Zdroje pitné vody by sloužily v první řadě k zásobování lidí, a to udržitelným způsobem. Zásobování vodou by podle předlohy zajišťovaly obce na neziskovém principu.

"Právě v zavedení neziskovosti nakládání s pitnou vodou spočívá nejvýznamnější dopad navrhované úpravy," uvedli předkladatelé v důvodové zprávě. Privatizace vodárenské infrastruktury se podle nich neosvědčila, protože privátní zahraniční společnosti do ní dost neinvestují a stávají se havárie. Následné ztráty vody stejně jako opravy pak hradí domácnosti, stojí ve zdůvodnění.

Domácnosti, které vodou zásobují zahraniční provozovatelé infrastruktury, navíc podle autorů platí za vodné víc peněz, než ty, jejichž vodárny vlastní a provozují města a obce.

"Navzdory regulaci cen pitné vody navyšují zahraniční koncerny odběratelům vody ceny o zisk, který se v průměru pohybuje v řádu desítek procent z vodného i stočného," konstatovali poslanci STAN. Koncerny navíc většinu peněz podle nich vyvádí do ciziny.

"Oproti tomu zisk, jenž domácnostem kalkulují do ceny vodného a stočného městské vodárny, je v průměru jedno až dvě procenta a tyto zisky jsou vynakládány na rozvoj infrastruktury," napsali.

Předlohu nejprve posoudí vláda, rozhodne o ní Parlament. Autoři předpokládají, že pokud by byla schválena, musely by se změnit všechny zákony, které se týkají ochrany zdrojů vody a nakládání s ní.

Muselo by se podle nich rovněž zajistit důslednější postihování porušování zásad ochrany čistoty a kvality vody nebo případně vydaných zákazů zalévání zahrad a napouštění bazénů. Předkladatelé proto navrhli účinnost novely od roku 2023.

Ve Sněmovně už jsou dvě poslanecké ústavní novely o ochraně vody. Jednu podali komunisté, druhou lidovci. K předloze KSČM se vláda postavila záporně, lidoveckou čeká posouzení v pondělí.

Poslanci se předlohami začnou zabývat nejdřív v září. Možnosti ústavní ochrany vody zjišťuje i ministerstvo zemědělství.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»