Provozuje:
Juris Real Estate

Startuje stavební rekonstrukce secesního hotelu Evropa.

Vlastník secesního hotelu Evropa na Václavském náměstí v Praze našel nového provozovatele, s nímž se pustí do opravy kdysi slavného hotelu. Začíná tak dlouho připravovaná rekonstrukce, která by měla památkově chráněné stavbě vrátit někdejší lesk.

Startuje stavební rekonstrukce secesního hotelu Evropa.

autor. JURIS REAL

Vlastník secesního hotelu Evropa na Václavském náměstí v Praze našel nového provozovatele, s nímž se pustí do opravy kdysi slavného hotelu. Začíná tak dlouho připravovaná rekonstrukce, která by měla památkově chráněné stavbě vrátit někdejší lesk.

Hotel, do nějž se léta neinvestovalo, a původní interiér tak zůstal zachován, je zavřený půldruhého roku.

"Výběrové řízení na provozovatele hotelu bylo uzavřeno a v současné době jednáme s novým provozovatelem o smluvních náležitostech. Stavba byla zahájena," řekla ČTK Lenka Vlčková z marketingového oddělení Pražské správy nemovitostí (PSN), které budova patří. Je jednou ze společností realitního podnikatele Václava Skaly. Historická budova se má rekonstruovat dle návrhu architektonické kanceláře DaM, do vnitrobloku přibude novostavba.

Kdysi slavný secesní hotel Evropa na Václavském náměstí by měl získat svoji někdejší slávu a lesk. Majitel se rozhodl hotel, který desetiletí chátral a neinvestovalo se do něj, zrekonstruovat. Ve vnitrobloku vznikne novostavba (na vizualizaci), kterou navrhl pražský ateliér DaM. Stavba, která si vyžádá investici v řádu stovek milionů korun, by měla trvat zhruba dva a půl roku. Poté by měl hotel znovu přivítat hosty. ČTK o tom informoval Stanislav Stupka, jednatel Pražské správy nemovitostí, která je investorem akce. Nejprve se ale na pozemku uskuteční archeologický průzkum, jak je v lokalitě, kde hotel stojí, běžné. Jak dlouho potrvá, není zřejmé, nejprve se bude konat průzkum zjišťovací, v případě významných nálezů pak průzkum záchranný. Podle dřívějších informací PSN by měla rekonstrukce a stavba trvat asi dva a půl roku.

S jejím zahájením investor čekal právě až na budoucího provozovatele hotelu. Secesní část si podle projektu zachová autentický charakter ze začátku minulého století, zejména cennou dvoupatrovou kavárnu nebo francouzský salonek. Moderní dostavba ve dvoře nabídne další služby a zvýší ubytovací kapacitu.

Secesní hotel Evropa na pražském Václavském náměstí je v insolvenci. Návrh podal bývalý kotelník, kterému hotel údajně dluží dva platy a odstupné, celkem svoji pohledávku vyčíslil na více než 46.000 korun. Nepřístupný hotel byl na pár dní otevřen v rámci loňské přehlídky Designblok. Kromě vlastních prezentací tvůrců a firem sama PSN představila údajný pokoj hotelu po rekonstrukci. Některé návštěvníky vedl k obavám o příští podobu stavby a stal se téměř nejdiskutovanějším prvkem celé přehlídky. PSN poté uvedla, že šlo o "nezávazný návrh hlavně pro účely vzbuzení zájmu návštěvníků Designbloku". Byl také prý vybudován v pokoji, ve kterém historické prvky byly poničeny již za minulého režimu. Návrh pokoje vypracovala kancelář Archina, tedy nikoli ateliér, který je autorem rekonstrukce a novostavby, pro níž bylo vydáno stavební povolení.

Hotel byl postaven v roce 1872 architektem Josefem Schulzem v novorenesančním slohu. Po přestavbě v roce 1889 byl v letech 1903 až 1905 přebudován ve stylu geometrické secese. Roku 1924 hotel koupil restauratér Karel Šroubek, po němž pak nesl jméno.

Hotel se stal známý po celém světě, nejen díky své secesní výzdobě, ale i pro svou vyhlášenou kuchyni a prvotřídní služby.

Před válkou v něm sídlil britský obchodník Nicholas Winton, který odtud řídil záchranu židovských dětí před nacismem.

V roce 1951 byl hotel znárodněn a přejmenován na Grand hotel Evropa.

Po roce 1989 byl restituován, současný tuzemský majitel jej koupil v 90. letech. Na základě mandátní smlouvy jej převedl na PSN.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Restaurace v tuzemsku mají na Velikonoce asi o pětinu méně rezervací než loni.

Restaurace v České republice mají na letošní Velikonoce zhruba o pětinu méně rezervací než loni. ČTK to řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Více»

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Všechny články a aktuality »»