Provozuje:
Juris Real Estate

Stát asi omezí vydávání zemědělské půdy.

Stát možná omezí vydávání zemědělské půdy a místo ní bude zbývajícím restituentům vyplácet náhradu. Změnu má přinést novela o Státním pozemkovém úřadu, kterou včera doporučil Senátu schválit jeho zemědělský výbor.

Stát asi omezí vydávání zemědělské půdy.

autor. JURIS REAL

Stát možná omezí vydávání zemědělské půdy a místo ní bude zbývajícím restituentům vyplácet náhradu. Změnu má přinést novela o Státním pozemkovém úřadu, kterou včera doporučil Senátu schválit jeho zemědělský výbor.

Ústavně-právní výbor naopak novelu odmítl a výbor pro územní rozvoj chce mimo jiné zachovat bezúplatný převod pozemků obcím pro stavbu bydlení. Horní komora o předloze rozhodne ve středu.

Státu nyní schází půda na dokončení restitucí, ale třeba i na případnou směnu kvůli stavbám dálnic či protipovodňových hrází.

Stát se proto snaží další prodeje státní půdy utnout. Zbývající restituenti, kteří mohou ještě nárokovat až 300.000 hektarů zemědělské půdy, by měli být vyplaceni. Dostat mají zhruba půl miliardy korun.

Kritici poukazují na to, že by na tom vyplacení restituenti byli hůře než ti, kterým byly vydány náhradní pozemky.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) však argumentoval tím, že stát eviduje 48.000 žadatelů s nárokem do 10.000 korun, které nelze při současných cenách vypořádat pozemkově.

Od začátku 90. let Pozemkový fond a následně z něj vzniklý SPÚ privatizoval 660.000 hektarů zemědělské půdy. Původní plán počítal s privatizací půl milionu hektarů.

SPÚ by měl podle návrhu do budoucna mimo jiné více využívat předkupní právo státu k privatizovaným pozemkům. Komplikuje to současná právní úprava.

Poslanci schválili návrh zemědělského výboru, aby v případě zrušení školy nebo školského zařízení zřízeného krajem musel kraj přednostně nabídnout pozemkovému úřadu nemovité věci, které předtím bezúplatně získal od bývalého Pozemkového fondu pro činnost školy. Podpořil to i ministr Jurečka.

Novela kvůli zachování státní rezervy půdy ruší také možnost převodů státní půdy vlastníkům sousedících pozemků, pokud převáděná půda nepřesahuje deset procent rozlohy sousedního pozemku.

Podle vlády byla navíc využitelnost tohoto ustanovení v praxi mizivá.

Norma má také na zásah Sněmovny umožnit zahrádkářům požádat o převod půdy pod zahrádkářskými a chatovými osadami, a to za cenu obvyklou. Žádost budou moci podat do 31. prosince 2018.

Týká se to osad, které vznikly před 1. říjnem 1976. Do zákona tak vrací ustanovení, které pozbylo platnosti k 31. prosinci 2013.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»