Provozuje:
Juris Real Estate

Stát bude mít pro futuro daleko větší možnosti zabavit pachatelům majetek.

Stát získá širší možnosti zabavit majetek odsouzeným pachatelům některých trestných činů. Počítá s tím novela trestního zákoníku a trestního řádu, kterou odsouhlasil Senát.

Stát bude mít pro futuro daleko větší možnosti zabavit pachatelům majetek.

autor. JURIS REAL

Stát získá širší možnosti zabavit majetek odsouzeným pachatelům některých trestných činů. Počítá s tím novela trestního zákoníku a trestního řádu, kterou odsouhlasil Senát.

Rozhodl o tom vzdor výhradám bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové (za SZ), která neúspěšně požadovala zamítnutí předlohy.

Změny, které dostane k podpisu prezident Miloš Zeman, vycházejí z evropské směrnice. Členské státy EU podle ní musejí přijmout opatření umožňující úplné nebo částečné zabavení majetku odsouzeného pachatele, jestliže má soud za to, že majetek pochází z trestné činnosti.

Jedná se např. o případ, kdy je hodnota majetku neúměrná zákonnému příjmu odsouzeného.

Zabrání části majetku není podle předlohy formou trestu, ale takzvaného ochranného opatření. Umožní postihovat i majetek, který nemá přímou souvislost se souzeným trestným činem, "je-li odčerpání takového majetku potřebné z důvodu ochrany společnosti před dalším pácháním trestné činnosti a je v souladu se zásadou, že stát má odčerpat všechen majetek, který byl získán v souvislosti s trestnou činností".

Rozšířené zabavení majetku by bylo možné použít podle novely u pachatelů odsouzených např. za praní špinavých peněz, přijetí úplatku, podílnictví, krádež, padělání peněz, pletichy při zadání veřejné zakázky, výrobu drog či vydírání, a za trestné činy s nejméně čtyřletou horní hranicí trestní sazby.

Zabavení by se mohlo týkat i majetku, který pachatel nabyl do společného jmění manželů nebo převedl do svěřenského fondu.

Kriminální původ majetku by nemusel být prokázán nade vší pochybnost, postačila by "silná míra pravděpodobnosti". Soud by vycházel z nepoměru mezi celkovým majetkem pachatele a jeho zákonnými příjmy, nebo toho, že pachatel opakovaně páchá ziskově orientovanou trestnou činnost, má styky s kriminálníky a převádí peníze zásadně v hotovosti.

Dokazování potřebné k uložení ochranného opatření by si soud ve složitějších případech mohl podle vládní novely vyhradit do samostatného veřejného zasedání, takže by s ním nezatěžoval hlavní líčení.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

NCOZ stíhá šest občanů kvůli korupci související s obecními byty v Brně.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili šest lidí kvůli korupčnímu jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu jedné brněnské městské části. Více»

Všechny články a aktuality »»