Provozuje:
Juris Real Estate

Stát omezí od ledna lichvu.

Od ledna bude platit legislativní novela zákona o spotřebitelském úvěru, která má vytlačit nepoctivé poskytovatele úvěrů. Těm budou hrozit vysoké pokuty. Cílem má být větší ochrana lidí před lichváři a nekalými praktikami.

Stát omezí od ledna lichvu.

autor. JURIS REAL

Od ledna bude platit legislativní novela zákona o spotřebitelském úvěru, která má vytlačit nepoctivé poskytovatele úvěrů. Těm budou hrozit vysoké pokuty. Cílem má být větší ochrana lidí před lichváři a nekalými praktikami.

Hlavní změnou, kterou novela zavádí, je právě ručení za půjčku.

Bude zakázána „zjevně nepřiměřená“ jistina. Nemělo by se tak již stát, že lichvářská firma získá za půjčku v řádu desítek tisíc korun nemovitost dlužníka.

Podle právníků je však taková změna dvojsečná. V právní praxi může vést i k situacím, kdy bankovní instituce nebudou moci poskytnout spotřebiteli úvěr, neboť nebude možné pro zajištění pohledávky ručit nemovitostí.

„Lze tedy očekávat, že v praxi budou využívány mnohem častěji ručitelské závazky třetích osob nebo zajištění pohledávky movitým majetkem – například automobilem,“ tvrdí Pavel Fráňa z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Hypoteční banky však tvrdí, že jich se opatření – na rozdíl od neseriózních poskytovatelů – nedotkne. Třeba Česká spořitelna požaduje zajištění u úvěru nad 600 tisíc korun, navíc neurčuje, čím konkrétně se má ručit.

„Klienti mohou ručit například zástavou z vkladu, cennými papíry a podobně. Každý typ zajištění posuzujeme individuálně,“ říká mluvčí banky Klára Pačesová. Poskytovatelé úvěru také nově budou mít povinnost řádně prověřit, že spotřebitel bude schopen úvěr splácet. Cílem tohoto opatření je podle ministerstva financí, které návrh předložilo, „zabránit úmyslnému předlužování spotřebitele“. Někteří věřitelé předem počítají s možností, že dlužník nebude schopný řádně splácet. Tím pádem propadne zajištění úvěru – nejčastěji nemovitost.

Věřitel by při posouzení úvěru nově musel vzít v potaz nejen klientovy stávající příjmy a výdaje, ale i ty očekávané, například z dědického řízení, prodeje nemovitosti, auta, pojistného plnění.

V propadlišti lichvářských dějin mají skončit také směnky a šeky – ty už nebude možné ke splacení nebo zajištění spotřebitelského úvěru použít.

Návrh tím reaguje na časté neférové praktiky spočívající ve vyplňování bianko směnek v rozporu s tím, na čem se obě strany dohodly, nebo vymáhání pohledávky ze zajišťovací směnky i přesto, že samotný dluh již dlužník splatil.

Tato změna vadí České leasingové a finanční asociaci, která tvrdí, že směnky a šeky jsou standardní platební a zajišťovací nástroje. „Jejich zneužití subjekty šedé zóny by nemělo být řešeno obecným zákazem,“ upozorňuje členka představenstva asociace Blažena Valkošáková.

Advokát Fráňa k tomu dodává, že jsou i jiné nástroje obrány: „Proti směnkám se lze úspěšně bránit například námitkou promlčení, kdy doba promlčení činí tři roky ode dne splatnosti směnky,“ tvrdí.

Legislativní novela chce vymýtit i firmy, které nabízejí úvěry přes placené linky. Už by se nemělo stát, že klient při sjednávání úvěru po telefonu zaplatí za několikaminutový hovor tisíce korun, a úvěr stejně nedostane.

Za porušení nových pravidel má hrozit pokuta až 20 milionů korun.

Hlasy z trhu však tvrdí, že to nekalým praktikám stejně nezabrání. „Již nyní se řada úvěrových predátorů pohybuje na hraně zákona a lze předpokládat, že i v budoucnu budou na českém trhu působit,“ říká Barbora Minksová, mluvčí společnosti Cetelem.

Aby novela zákona platila od ledna, si žádá Evropská unie. Předloha by měla také zajistit stejné podmínky pro výpočet roční procentní sazby nákladů (RPSN) ve všech státech EU a usnadnit přeshraniční nabídku a poptávání spotřebitelských úvěrů. Není ale definitivně jisté, v jaké podobě novela projde. Poslanci vznesli řadu pozměňovacích návrhů, několik z nich počítá s horním omezením celkových ročních úroků (s využitím Jušková, K. Nový zákon míří na lichváře. deník Lidové noviny, s. 13.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»