Provozuje:
Juris Real Estate

Stát řeší, zda doly na severu Čech pouze zatopí, nebo je i propojí.

Na místě hnědouhelných dolů na severu Čech vzniknou jezera. Stát teď řeší, zda je propojí v ucelené vodní dílo, které bude moci energeticky využít.

Stát řeší, zda doly na severu Čech pouze zatopí, nebo je i propojí.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Na místě hnědouhelných dolů na severu Čech vzniknou jezera. Stát teď řeší, zda je propojí v ucelené vodní dílo, které bude moci energeticky využít.

Palivový kombinát Ústí, jenž území zasažená těžbou spravuje, do 30. června 2020 předloží vládě studii proveditelnosti, z níž vyplynou náklady na obě varianty.

Žurnalistům to při návštěvě Ústeckého kraje řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Vláda již rozhodla o vzniku jezer z původních lomů. V Ústeckém kraji jsou napuštěna jezera Most a Milada, které doplní vodní plocha na místě dolu ČSA, kde těžba skončí v roce 2024. Následně se zatopí důl Bílina, Tušimice a Vršany. Lom Bílina má zatím platné limity těžby uhlí do roku 2050.

"Diskuse je o tom, zda budou zaplaveny pouze tak, že vznikne sestava několika jezer, nebo vznikne ucelené vodní dílo, to znamená, že budou propojeny prostřednictvím řeky Bílina, a tím pádem se vytvoří příležitost pro další energetickou výstavbu, ať už přečerpávajících vodních elektráren nebo jiných vodních děl," uvedl Havlíček. Propojením jezer by bylo možné podle Havlíčka efektivněji bojovat se suchem. Rozhodnout se musí v příštím roce, protože v dole ČSA už se dělají sanace. "Dnes jasně vidíme na případě Milady, že ve chvíli, kdy by to byla neprůtočná, bezodtoková, bezpřítoková jezera, museli bychom jako stát investovat na doplnění výparu, nabízí se tedy průtočnost, což ale bude finančně náročné," konstatoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Premiér Andrej Babiš (ANO) projekt ocenil. "Projekt je velice pěkný, určitě by si to obyvatelé Ústeckého kraje zasloužili, protože dopad těžby na jejich život a životní prostředí byl velice negativní. Na druhé straně jsme v situaci, kdy platíme solární tunel, máme zpoždění ve výstavbě jaderných bloků," řekl. Podle něj jsou vize dobré, ale je potřeba vše spočítat a vyřešit, kdo to zaplatí. Konkrétní možnosti a také náklady na rekultivaci by měla ukázat právě studie proveditelnosti.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»