Provozuje:
Juris Real Estate

Stavba pavilonu v botanické zahradě Prahy má být hotová do konce příštího roku.

Stavba nového pavilonu v jižní části botanické zahrady v pražské Troji by měla být hotová do konce roku 2022. Dvě budovy, v nichž budou multifunkční sál, obchod se suvenýry a zázemí pro návštěvníky a zaměstnance, postaví firma OHLA ŽS.

Stavba pavilonu v botanické zahradě Prahy má být hotová do konce příštího roku.

autor. JURIS REAL, ČTK

Stavba nového pavilonu v jižní části botanické zahrady v pražské Troji by měla být hotová do konce roku 2022. Dvě budovy, v nichž budou multifunkční sál, obchod se suvenýry a zázemí pro návštěvníky a zaměstnance, postaví firma OHLA ŽS.

Finanční náklady na stavbu činí 100 milionů korun, konstatoval ředitel pražské botanické zahrady Bohumil Černý.

"Výstavní pavilon v botanické zahradě je aktuálně ve výstavbě. Jsou zatím postavená dolní patra výstavního sálu a zázemí pro zaměstnance. V nejbližší době se počítá s tím, že se budou betonovat stropy a budovat druhé patro. Proti harmonogramu jsme nyní se stavebními pracemi asi o dva až tři týdny napřed, takže předpokládáme, že hotovo bude na konci příštího roku," řekl ředitel zahrady, kterou zřizuje magistrát hlavního města.

Pavilon sestávající z provozní a výstavní budovy, jehož podobu navrhli architekti ze studia AND, bude stát v Nádvorní ulici.

Objekty v blízkosti Ornamentální zahrady budou z části prosklené, opláštění pavilonu bude ze sibiřského modřínu.

Cílem podle Černého je, aby se výstavní pavilon a provozní objekt v rámci okolních expozic neuplatňovaly příliš výrazně, aby naopak byla stavba pozadím pro vystavovanou flóru.

Ústředním prostorem ve výstavním pavilonu bude multifunkční sál, který je určen pro pořádání výstav, přednášek a vzdělávacích akcí. Sál bude možné rozdělit na dva pomocí odnímatelné stěny, dodala mluvčí zahrady Michaela Bičíková.

Firma OHLA ŽS začala se stavbou nových objektů letos v létě. Stavba by podle smlouvy mezi OHL ŽS, která vyhrála výběrové řízení, a botanickou zahradou měla stát 99,95 milionu korun.

Předpokládaná hodnota veřejné zakázky byla podle dokumentů k zakázce zveřejněných ve věstníku veřejných zakázek 95 mil. korun bez DPH.

Vodou z Vltavy se podle náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) rostliny v zahradě budou zalévat od března 2022.

Stavebníci podle něj už dokončili stavbu vodovodu. Ten měří 828,5 metru a vede vodu z koryta Vltavy do areálu zahrady.

Vodovod stavěla podle dokumentace od firmy PUDIS společnost OHL ŽS. Za stavbu město zaplatilo 23,8 milionu korun, jak vyplývá ze smlouvy mezi magistrátem a stavební firmou ze září 2019.

Podle náměstka zalévání vodou z řeky sníží náklady na provoz zahrady, dosud totiž zahradníci zalévali pitnou vodou.

Botanická zahrada v Troji nyní hledá stavební firmu, která postaví most spojující část botanické zahrady okolo skleníku Fata Morgana s ostatními částmi zahrady.

Návštěvníci zahrady tak nebudou muset kvůli návštěvě skleníku areál zahrady opouštět, jako to bylo nutné dosud.

U tropického skleníku se letos otevřel nový vstup, jehož součástí je mimo jiné restaurace a přednáškový sál. Výstavba vstupu obstarala firma OHL ŽS za zhruba 130 milionů korun.

V plánu je i přístavba viničního domku v památkově chráněné vinici svaté Kláry, která je součástí areálu zahrady.

Autorem projektu k přístavbě a renovaci viničního domku je podle ředitele Černého architekt Ladislav Lábus.

Ten navrhl i podobu vstupu do zahrady na jižní straně areálu pod vinicí. Vchod je otevřený od roku 2020 a stavba stála asi 16 milionů korun.

Botanická zahrada hlavního města byla založena v roce 1969. Celoročně přístupná je od srpna 1992, jde o příspěvkovou organizaci hlavního města.

V 90. letech do správy získala vinici sv. Kláry. Před více než 15 lety byl otevřen tropický skleník Fata Morgana.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»