Provozuje:
Juris Real Estate

Stavební spořitelny hlásí masivní příliv nových spořících klientů.

V meziročním komparaci jde o nárůst v desítkách procent. Na první pohled to vypadá, že stavební spoření zažívá návrat na výsluní. Ovšem na ten druhý už to tak slavné není. Stavební spoření v současnosti zachraňuje státní podpora.

Stavební spořitelny hlásí masivní příliv nových spořících klientů.

autor. JURIS REAL

V meziročním komparaci jde o nárůst v desítkách procent. Na první pohled to vypadá, že stavební spoření zažívá návrat na výsluní. Ovšem na ten druhý už to tak slavné není. Stavební spoření v současnosti zachraňuje státní podpora.

Zájmu o uzavírání nových smluv o stavebním spoření nahrává i skutečnost, že mnozí konzervativnější klienti, kteří své peníze zhodnocují na spořicích účtech či termínovaných vkladech, jsou zklamáni trvalým poklesem úrokových sazeb, a hledají tak nové formy zhodnocení. Podle statistik stavebních spořitelen se do jejich řad vracejí klienti, kteří v době legislativních diskusí kolem budoucnosti produktu smlouvy vypověděli, i přicházejí noví klienti.

V loňském roce celkově stavební spořitelny uzavřely více než 611 tisíc nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílových částek. Proti předchozímu roku to bylo zhruba o 31 tisíc smluv více. Loni také spořitelnám v úhrnu stoupla i cílová částka u nových smluv, a to na 208 miliard korun. Alespoň co se týče spořicích smluv, zájem o jejich sjednání rostl i v prvních měsících letošního roku. Od ledna do března jich spořitelny uzavřely přes 200 tisíc, přičemž ve stejném období loni jich bylo zhruba o 71 tisíc méně. V meziročním srovnání tak např. největší stavební spořitelna, Českomoravská (ČMSS), zaznamenala v počtu smluv nárůst o 65 procent, Wüstenrot o 87 procent, Modrá pyramida o 65 procent, Raiffeisen (RSTS) o 38 procent a Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS) o 28 procent.

Významným plusem proti ostatním spořicím produktům je u stavebního spoření státní podpora, jejíž maximální výše činí dva tisíce korun ročně, a dosáhnou na ni klienti, kteří každý rok vloží na svůj účet 20 tisíc korun. Jinak, co se týče úrokových sazeb, to není u stavebních spořitelen žádná sláva. Základní sazby u vkladových účtů jsou totiž zhruba na stejné úrovni jako sazby u nejlépe úročených spořicích účtů. U ČMSS dosáhne klient na základní úrokovou sazbu 1,5 procenta ročně. Spořitelna však slibuje i vyšší zhodnocení, pokud klient splní další podmínky, například bude spořit až devět let či bude měsíčně ukládat vyšší částky. Modrá pyramida nabízí základní úrokovou sazbu jedno procento a úrokový bonus 0,7 procenta. Ten získají klienti, kteří ročně uloží alespoň šest procent ze sjednané cílové částky a zároveň platí pro zůstatky na účtu do 500 tisíc korun. Pokud máte cílovou částku nastavenu na 300 tisíc korun, pro získání úrokové sazby až 1,7 procenta musíte uložit ročně alespoň 18 tisíc korun (1500 korun měsíčně). SSČS úročí vklady klientů jedním procentem. U RSTS máte na výběr ze dvou tarifů. Buď se rozhodnete jen spořit a zvolíte Spořicí tarif s roční úrokovou sazbou 1,5 procenta, nebo plánujete v budoucnu využít úvěr s výhodnější úrokovou sazbou a zvolíte tzv. Úvěrový tarif s úrokovou sazbou u vkladů ve výši jednoho procenta. I u stavební spořitelny Wüstenrot mají klienti na výběr ze dvou variant. V případě, že budou chtít vyšší sazbu dvě procenta u vkladů, musí počítat i s vyšší úrokovou sazbou, kdyby si v budoucnu vzali úvěr (v současnosti 4,7 procenta). Jestliže zvolí nižší úrokovou sazbu jedno procento, v budoucnu získají i nižší úročení úvěru (v současnosti 3,7 procenta).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»