Provozuje:
Juris Real Estate

Stavebnictví letos vzroste o 1,4 procenta.

Očekávají stavební firmy.

Stavebnictví letos vzroste o 1,4 procenta.

autor. JURIS REAL, ČTK

Očekávají stavební firmy.

České stavebnictví letos v meziroční komparaci vzroste o 1,4 procenta, příští rok o 1,3 procenta.

Toto zjištění vyplývá ze studie analytické společnosti CEEC Research, kterou zveřejnila na on-line Setkání lídrů českého stavebnictví.

V průzkumu oslovila zhruba stovku stavebních firem v České republice. Na konci loňského roku očekávaly pro letošek pokles o 1,8 procenta.

Optimističtější jsou menší stavební firmy a společnosti zabývající se především pozemním stavitelstvím.

Rozdíly však nejsou příliš velké. Firmy mají zakázky v průměru na devět měsíců dopředu.

"Ani stavebnictví nemělo během covidového šoku na růžích ustláno. Omezení pohybu a především odchod zahraničních dělníků a jejich následný nedostatek činily ve stavebnictví velký problém. Nedostatek pracovníků bude problémy činit i nadále, nemluvě o stále vzácnějších řemeslnících stavebního oboru," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

O něco pesimističtější jsou ředitelé větších firem s ročním obratem nad 100 milionů korun. Pro letošní rok počítají s růstem stavebnictví o 0,9 procenta. Menší firmy očekávají v průměru růst o 2,1 procenta.

Pokud jde o zaměření, firmy zabývající se převážně pozemním stavitelstvím, tedy výstavbou bytů, kanceláří nebo průmyslových hal a skladů, počítají pro letošek s růstem v průměru o 1,6 procenta.

Společnosti z inženýrského stavitelství, které je tvořené hlavně výstavbou infrastruktury, očekávají růst o 1,1 procenta.

Firmy mají zakázky v průměru na devět měsíců dopředu. Pro 47 procent společností je to stejně jako ve stejném období loňského roku, 24 procent firem zaznamenalo pokles. Zbylých 29 procent sdělilo, že je to více než loni.

"V pozemním stavitelství ochladila investiční aktivitu nejprve nejistota daná pandemií, kterou vystřídala nejistota způsobená překotným růstem cen některých komodit a výrobků z nich. Ať už jde o ocel, plasty nebo dřevo. Během pandemie byly narušeny výrobní i dopravní řetězce a poptávka tak nyní významně převyšuje nabídku," doplnil předseda představenstva společnosti Strabag Ondřej Novák.

Krize v roce 2008 postihla české stavebnictví mnohem více než většinu jiných oborů. Od roku 2008 klesalo pět let za sebou. Během této doby přišlo v souhrnu skoro o 30 procent tržeb.

Podle většiny analytiků i lidí z oboru to bylo kvůli rozsáhlým škrtům na velkých infrastrukturních projektech, které tehdejší vláda udělala.

V letech 2017 až 2019 naopak stavebnictví meziročně rostlo. V roce 2017 o 3,6 procenta, o rok později o 9,1 procenta, nejvíce od roku 2003. Předloni si polepšilo o 2,6 procenta, loni naopak o 6,2 procenta kleslo.

Důvodem byla hlavně opatření proti šíření koronaviru. Podle analytiků především velkým firmám sice roste počet zakázek, chybějí jim však pracovníci, a to hlavně ti zahraniční.

Jak vyplývá z údajů společnosti IS, letos do konce května vzrostla hodnota zadaných veřejných zakázek pro stavební firmy meziročně o 6,8 procenta na 92 miliard korun.

Veřejné zakázky měly loni na celkových tržbách stavebních firem podíl 50,9 procenta, meziročně o pět procentních bodů více. Nejnižší byl tento podíl v roce 2016, kdy dosáhl přibližně třetiny. Od té doby roste.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»