Provozuje:
Juris Real Estate

Stavebnictví v EU nabírá dech.

Obdobně jako nabralo dech české stavebnictví, začíná se dařit i stavebnictví v EU. Oproti prosinci se produkce tohoto odvětví v EU o jedno procento zlepšila (v eurozóně o 1,9 %) a to v meziročním srovnání znamená přírůstek 1,4 % (3 %).

Stavebnictví v EU nabírá dech.

autor. JURIS REAL

Obdobně jako nabralo dech české stavebnictví, začíná se dařit i stavebnictví v EU. Oproti prosinci se produkce tohoto odvětví v EU o jedno procento zlepšila (v eurozóně o 1,9 %) a to v meziročním srovnání znamená přírůstek 1,4 % (3 %).

Růst stavebnictví v posledním měsíci jde na vrub především pozemnímu stavitelství. Inženýrské stavitelství, kde silnou roli sehrává veřejný sektor, se však k růstu vrací rovněž s tím, jak odeznívá politika razantních rozpočtových škrtů. Evropské stavebnictví i tak ztrácí oproti nejsilnějšímu roku za posledních patnáct let zhruba 20 procentních bodů. Odrazilo se sice ode dna, avšak zatím stihlo umazat jen velmi malou část předchozího propadu.

Potěšující jsou především čísla z Německa, naproti tomu Itálie a Francie má k boomu ve stavebnictví ještě poměrně daleko. A nejde tam přitom jen o rozpočtové úspory, ale i nízký zájem obyvatel o nemovitosti. Ostatně tento fakt vyplývá z pravidelných spotřebitelských průzkumů, které indikují zvýšenou poptávku po bytech především v Německu a Velké Británii. Nízké úrokové sazby a zvyšující se dostupnost hypoték tak jednoznačně v těchto dvou zemích sehrávají významnou roli, stejně jako celkově pozitivní naladění spotřebitelů. Vzhledem k tomu, že dostupných eur bude ještě mnohem více a budou k tomu navíc ještě levnější a dostupnější, je velmi pravděpodobné, že stojíme na začátku nové konjunktury stavebnictví ve velké části Evropy. Ne sice v celé, ale rozhodně ne zanedbatelné. Pozitivní čísla z evropského stavebnictví jsou dobrou zprávou i pro samotnou ČR. Ukazuje se totiž, že zahraniční stavební zakázky začínají sehrávat stále větší roli v hospodaření tuzemských stavebních firem. Jestliže před vstupem do EU představovaly zahraniční zakázky 2–3 % všech zakázek, tak v loňském roce už šlo o celou pětinu. Oživená poptávka v Evropě spolu s rostoucími domácími zakázkami tak vytváří příznivé podmínky pro zrychlení růstu českého stavebnictví z loňských 2,3 % na dvojnásobek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»