Provozuje:
Juris Real Estate

Stovky lidí demonstrovaly proti chystané stavbě u Anežského kláštera.

Na chodníku před Úřadem městské části Praha 1 protestovali odpůrci výstavby kontroverzní budovy plánované v blízkosti Anežského kláštera.

Stovky lidí demonstrovaly proti chystané stavbě u Anežského kláštera.

autor. JURIS REAL

Na chodníku před Úřadem městské části Praha 1 protestovali odpůrci výstavby kontroverzní budovy plánované v blízkosti Anežského kláštera.

Na akci pořádané sdružením Občanský monitoring a Asociací pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASORKD) se podle policie sešlo přes 500 lidí.

Organizátoři sdělili, že protestní petici na internetu podpořilo přibližně 1 200 odpůrců stavby označované jako "maršmeloun".

Někteří z přítomných dorazili s růžovými a šedými krabicemi na hlavách, které měly připomenout jednu z dřívějších podob navrhované fasády připomínající bonbony marshmallow.

Aktivistům vyjádřili sympatie zástupci Strany zelených v čele s náměstkem primátorky Matějem Stropnickým. Na setkání se objevil i pražský radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL).

"Jedná se o další zděděný problém odhlasovaný v roce 2008 bohužel za poklonkování šéfa památkové péče Jana Kněžínka. Novostavba kladně posouzená v roce 2008 má zcela jinou podobu než novostavba, k níž se nyní vedou řízení," uvedl v rámci úterních interpelací při jednání magistrátu.

Místo v blízkosti Anežského kláštera v Praze, kde má stát bytový dům se šesti nadzemními podlažími, plochou střechou a podzemními garážemi. Petici proti stavbě podpořilo zatím přibližně 1 200 lidí.

Protestujícím vadí, že developeři chtějí vedle památky z první poloviny 13. století v Pražské památkové rezervaci na Starém Městě postavit bytový dům se šesti nadzemními podlažími, plochou střechou a podzemními garážemi.

"Připravujeme podat podnět ke kontrolnímu výboru magistrátu a Prahy 1, aby přezkoumali smlouvu a celý proces jak se stalo, že požadavky Národního památkového ústavu a ministerstva kultury se z požadavku na developera vytratily," řekl ČTK zástupce Občanského monitoringu Vítězslav Praks. Zdůraznil, že protestující nechtějí nic jiného, než o co žádalo ministerstvo kultury a Národní památkový ústav již v roce 2010. Investorem je firma Praga Progetti e Investment italského architekta Francesca Augusta Razettiho. Tomu už chybí pouze stavební povolení, o které Prahu 1 požádal loni v prosinci. Organizátoři akce upozorňují, že investor pozemek z velké části vůbec nevlastní, ale má s pražským magistrátem uzavřenou smlouvu o smlouvě budoucí o odkupu pozemku od města. Praha má podle této smlouvy pozemek investorovi odprodat, jakmile bude stavba dokončena. V součtu má kupující zaplatit asi 28 milionů korun.

"Nyní probíhá na stavebním odboru městské části stavební řízení, přesněji vypořádání námitek zaslaných účastníky řízení. Prošetřuje se, zda jsou podklady v pořádku," sdělila mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»