Provozuje:
Juris Real Estate

Střechu slavné katedrály mohl podpálit zkrat, soudí vyšetřovatelé.

Vyšetřování požáru pařížské katedrály Notre-Dame se podle všeho nejvíce soustředí na možnost, že příčinou byla závada na elektrickém zařízení.

Střechu slavné katedrály mohl podpálit zkrat, soudí vyšetřovatelé.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

Vyšetřování požáru pařížské katedrály Notre-Dame se podle všeho nejvíce soustředí na možnost, že příčinou byla závada na elektrickém zařízení.

Pomoci odhalit odkud přesně se plameny po střeše gotické památky šířily by mohly záběry z kamery, která byla na jednu z věží namontována pouze několik hodin před vypuknutím požáru.

Úřady od začátku uvádějí, že za neštěstím zřejmě není žhářský útok. Policejní zdroj teď agentuře Reuters sdělil, že pokud požár vskutku nebyl založen úmyslně, pak by zcela jistě byl na vině zdroj elektřiny.

Dělníci provádějící restaurátorské práce na centrální věžičce Notre-Dame používali podle France Info dvě zařízení napájená elektřinou: osvětlení a výtah, který byl ale údajně od střechy chrámu vzdálen několik metrů.

Marc Eskenazi ze společnosti Europe Échafaudage, která již více než rok budovala lešení kolem věžičky, Reuters sdělil, že v den požáru se na Notre-Dame nepracovalo s pájkami či letovacími lampami. Zaměstnanci podle něj dodržovali přísná bezpečnostní opatření.

Plameny byly v pondělí zpozorovány kolem 18:50 SELČ, což bylo podle Eskenaziho hodinu poté, co pracoviště opustil poslední lešenář. Televize BFM TV podotýká, že po celou dobu stavby lešení poměrně často na místo pronikaly nepovolané osoby, přičemž k takovému incidentu došlo i den před požárem.

Úřady ale podle informací BFM TV nepovažují podobný zásah za příliš pravděpodobnou příčinu požáru, protože v pondělí večer se nespustil alarm instalovaný na lešení. Navíc nejrůznější dobrodruhové se většinou na střechu Notre-Dame vydávali v noci či nad ránem.

Požární alarm katedrály se v pondělí poprvé rozezněl v 18:20 SELČ. Vyšetřovatelé se snaží pochopit, proč byl oheň zaznamenán, až když se tak stalo podruhé o více než dvacet minut později.

Pomoci by mohly záběry z kamery, která měla vytvářet časosběrné video rekonstrukce a která byla na severní věž katedrály umístěna těsně před vypuknutím požáru.

"Pořizovala snímky každých deset minut od 14:00 v pondělí. Na těch fotografiích je vidět kouř. Začíná z jižní strany," vysvětloval Reuters představitel lešenářské firmy Eskenazi. Záběry byly předány vyšetřovatelům.

Ti už mohli prozkoumat některé části Notre-Dame včetně dvou věží na čelní straně katedrály, stále však z bezpečnostních důvodů nemohli projít všechna zákoutí hlavní lodě. Ve snaze odhalit příčinu ničivého požáru budou podle France Info analyzovat veškeré kusy dřeva a kamene, které byly ještě na počátku týdne součástí klenby a střechy gotické stavby. Na vyšetřování se údajně podílí kolem padesáti policistů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»