Provozuje:
Juris Real Estate

Sucho není podle experta tak zlé jako loni, srážky pomohly.

Letošní sucho není tak zlé jako loni nebo např. v roce 2015, konstatuje Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.

Sucho není podle experta tak zlé jako loni, srážky pomohly.

autor. JURIS REAL

Letošní sucho není tak zlé jako loni nebo např. v roce 2015, konstatuje Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.

Podle něj aktuálně proti dlouhodobým hodnotám chybí v půdě 40 až 60 mm srážek, s čímž by se krajina a vegetace měly vyrovnat, pomohly nedávné deště.

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy je úroda lokálně odlišná podle toho, zda na daném místě zapršelo. Celkově podle něj půjde o průměrný nebo mírně podprůměrný rok. "Vegetace, tak jak ji sledujeme, vypadá relativně dobře," uvedl Trnka. Podle něj jsou výnosy zatím o něco nižší než je průměr posledních let, ale zdaleka ne tak špatné jako loni.

Některé části republiky trpí v důsledku suchého dubna a května nedostatkem vody, hlásí podle něj zemědělci spolupracující s portálem Intersucho.

"Některé porosty nevzešly nebo jsou ve špatné kondici, ale dopady nejsou zdaleka tak výrazné, jako například v roce 2015," dodal.

Pravděpodobnost, že by se v příštích dvou týdnech přiblížila nasycenost půdy vodou normálním nebo lepším hodnotám, se podle něj blíží deseti procentům. Vláhový deficit i při dlouhodobější předpovědi podle něj stále bude existovat ve východních Čechách, východně od Prahy a částečně na Moravě. "Když si vezmeme počasí v posledních 55 letech, tak máme zhruba deseti nebo dvacetiprocentní pravděpodobnost, že se dostaneme na lepší nebo normální nasycení půdy, které by tam mělo být," hovoří o výhledu do začátku srpna. Situace je podle něj horší u spodních vod, které nedostatkem srážek trpí dlouhodobě.

Podle Pýchy je problém u pícnin, moc dobře se nevede také kukuřici. Naopak v některých částech Vysočiny ale zemědělci očekávají rekordní úrodu. Vysočina stejně jako jižní Morava je ale podle něj roztříštěná podle intenzity deště.

Společnost Hamé k tomu uvedla, že letošní úrodu zeleniny ovlivnilo sucho. "Mohu zmínit například hrášek, jehož se kvůli suchu urodilo méně než třeba loni - zhruba o čtvrtinu," řekl mluvčí firmy Petr Kopáček. "Kopr a špenát už máme zpracované, hrášek nyní zpracováváme jak ve sterilované podobě v našem závodě v Bzenci, tak zmražené v závodě Agrimex u Prahy, a už jsme zahájili zpracování nakládaných okurek," podotkl. Dodal, že poslední srážky zelenině pomohly, s úrodou ovoce to také zatím vypadá dobře, protože republiku nezasáhly jarní mrazíky.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»