Svaz plánuje sjednotit hygienická pravidla, aby restaurace mohly otevřít.
Český svaz pivovarů a sladoven dohromady s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) chce sjednotit hygienická pravidla v restauracích a umožnit tím jejich dřívější otevření.
Svaz plánuje sjednotit hygienická pravidla, aby restaurace mohly otevřít.
autor. JURIS REAL, ČTK
Český svaz pivovarů a sladoven dohromady s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) chce sjednotit hygienická pravidla v restauracích a umožnit tím jejich dřívější otevření.
ČTK tyto informace sdělili zástupci těchto organizací. Připravují proto osvětovou kampaň s cílem, aby restaurace i jejich návštěvníci dodržovali všechny hygienické zásady jako např. nošení roušek při pohybu mezi stoly. V podnicích se objeví např. samolepky nebo letáky a kampaň budou financovat pivovary. Obě organizace také doufají, že by při budoucích omezeních mohly restaurace při dodržování hygieny zůstat otevřené.
"Hospody a restaurace byly tvrdě zasažené v průběhu první vlny pandemie covid-19, kdy musely na téměř tři měsíce uzavřít své provozy a nyní opět minimálně na další měsíc. Abychom se podobným opatřením do budoucna vyhnuli, potřebujeme silnou osvětovou kampaň, která zajistí dodržování jednoduchých pravidel pro bezpečnou návštěvu těchto provozoven, a to nejen ze strany obsluhy, ale i hostů," konstatovala výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová. Informační materiály budou vyjma tří R, tedy rozestupů, roušek a mytí rukou, upozorňovat také na pravidla tří S. Jde o "stoly", které je třeba dezinfikovat při každé výměně hostů, "sklo", které musí hospodští důkladně mýt, a "skupiny", kde je počet míst u stolu podle platných nařízených omezený. Do kampaně by se měli zapojit rovněž známí kuchaři a restauratéři. "Naším společným zájmem je, aby se hospody a restaurace otevřely v nejbližším možném termínu. Jsme přesvědčeni, a potvrzují to i dostupná epidemiologická data, že gastronomie nepředstavuje místo se zvýšeným rizikem nákazy. Důležité samozřejmě je, aby hosté dodržovali nastavená pravidla," dodal Luboš Kastner z AMSP.
Svaz již na počátku listopadu informoval, že jedná s ministerstvem zemědělství o možných kompenzacích. Pivovary kvůli zavřeným gastronomickým provozům přichází každý měsíc o stovky milionů korun. I při optimistickém scénáři se hospody a restaurace otevřou až koncem listopadu, letos tak budou zavřené nejméně třetinu roku, informoval dříve svaz. Chce začít s ministerstvem financí také projednávat změny, aby pivovary případně nemusely platit v příštím roce spotřební daň za zlikvidované pivo.
Svaz dohromady s Asociací malých a středních podniků požádal už dříve stát o pomoc restauracím kvůli koronaviru. V navrženém Národním programu pro gastronomii je pět dlouhodobých a čtyři krátkodobá opatření.
Jde např. o prodloužení programu Antivirus, legalizaci spropitného a snížení DPH do konce příštího roku na stravovací služby na pět procent.
Fórum
Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.
Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.
Volejte 777 603 019
Kalkulátor nemovitostí
Spočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru
Poslední Aktuality a články
CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.
Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»
UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.
Ta začíná na 4,89 pct. Více»
ČKD Blansko Holding je v insolvenci.
Dluží přes 300 milionů korun. Více»
Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.
Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»
Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.
Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»