Provozuje:
Juris Real Estate

Tempo růstu cen bytů letos klesne.

Zlevňování se ovšem očekávat nedá.

Tempo růstu cen bytů letos klesne.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

Zlevňování se ovšem očekávat nedá.

Ceny budou růst hlavně kvůli nedostatečné nabídce způsobené špatnou legislativou a nedostatečným kapacitám ve stavebnictví. Naopak poptávku bude tlumit růst úrokových sazeb nebo omezující doporučení České národní banky (ČNB) pro poskytování hypotečních úvěrů. Projevit se může také očekávané zpomalení mzdového růstu. Shodla se na tom většina analytiků.

"Nedostatečná kapacita ve stavebnictví aktuálně představuje klíčový tlak na růst cen. Developeři teď uvádějí růst nákladů výstavby jako další klíčový zdroj zvyšujících se cen nového bydlení. Pochopitelně vedle již známého problému nedostatečně pružné legislativy a dlouhých stavebních řízení. Tlak na růst cen nových bytů tedy bude pokračovat," konstatoval analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.

Podle posledních údajů poradenské společnosti Deloitte prodejní ceny bytů v Praze a krajských městech na konci pololetí loňského roku vzrostly meziročně v průměru o 11 procent na 55.200 korun za metr čtvereční.

Nejdražší byla Praha (71.800 Kč), nejlevnější Ústí nad Labem (15.300 Kč), kde ovšem byty meziročně zdražily skoro o 30 procent. Nejméně byty zdražily v Českých Budějovicích, o 3,3 procenta.

Cenový růst podle Kovandy částečně utlumí pokračující růst úrokových sazeb a zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték ze strany ČNB.

"Zpomalení cenového růstu se bude týkat i starších bytů a nájmů. Bydlení tedy bude v souhrnu dále zdražovat, ale se slabší razancí," doplnil Kovanda.

Podle analytičky Komerční banky Jany Steckerové má tempo růstu cen bytů vrchol již za sebou a postupně bude klesat k nule.

"Ceny nemovitostí v Praze už překročily psychologickou hranici 100.000 korun za metr čtvereční. Za tyto ceny již lidé nejsou ochotni nemovitosti tolik nakupovat. V následujících letech bude zpomalovat i mzdový růst, porostou úrokové sazby, což se následně odrazí i v nižší poptávce po bydlení," sdělila Steckerová. Podle údajů Deloitte průměrná nabídková cena volných nových bytů v Praze na konci října meziročně vzrostla o 11,8 procenta na 104.100 korun za metr čtvereční.

"Ceny nemovitostí dál porostou, ale již pomalejším tempem než v loňském roce. Vzhledem k pořizovacím cenám bytů a domů lze očekávat vysoký růst nájemného, aby se zvýšil výnos z pronajímání nemovitostí. Ve větších městech se dostáváme do situace, kdy nájemné stěží pokryje splátky hypotéky, což pro pronajímatele není komfortní situace," uvedl dále analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Analytik ČSOB Petr Dufek očekává, že rychleji porostou ceny starších domů a bytů a také u nájmů. "Větší zájem se bude rovněž soustředit do rekonstrukcí bytů, ať už pro vlastní bydlení nebo za účelem pronájmu," podotkl Dufek.

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška může jít cena nových prodaných bytů mírně dolů, když omezená poptávka po bytech kolem šesti milionů korun přiměje developery nejen k nabízení menších bytů, ale také ke snížení jejich jednotkové ceny.

"Celkově směřuje trh k cenové stabilizaci, kterou podpoří mimo jiné i zpřísnění hypoték. Specifická situace zůstane v Praze, kde existuje největší nesoulad mezi nabídkou a poptávkou, který se krátkodobě zřejmě ještě prohloubí," dodal Sobíšek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»