Provozuje:
Juris Real Estate

Těžba černého uhlí v Dole Lazy na Karvinsku má skončit 28. listopadu.

Těžba černého uhlí v Dole Lazy na Karvinsku skončí vyvezením posledního vozíku ve čtvrtek 28. listopadu. Společnost OKD už tam vydobyla všechny ekonomicky rentabilní zásoby.

Těžba černého uhlí v Dole Lazy na Karvinsku má skončit 28. listopadu.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Těžba černého uhlí v Dole Lazy na Karvinsku skončí vyvezením posledního vozíku ve čtvrtek 28. listopadu. Společnost OKD už tam vydobyla všechny ekonomicky rentabilní zásoby.

Novinářům to řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Těžba v dole začala v roce 1892. Za skoro 130 let jeho fungování se tam vytěžilo bezmála 146 milionů tun kvalitního černého uhlí.

"Vše, co jsme si naplánovali, jsme vytěžili, a bohužel nemáme další finanční prostředky na to, abychom investovali do nových slojí, protože to jsou mnohamiliardové investice po dobu několika let a další desítky nebo stovky milionů korun jako udržovací náklady," řekl Čelechovský.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Rostislav Palička připomněl, že postupný útlum dolů byl předloni součástí reorganizačního plánu firmy, která v té době byla v úpadku.

"Odbory se připojily k reorganizačnímu plánu, účelem tehdy bylo, abychom vůbec přežili. Součástí byl i útlum Lazů a Darkova a tak dále, takže pokud se ten postupný plán bude dodržovat s tím, že nebudou nějaké sociální otřesy pro zaměstnance, tak asi se s tím moc toho dělat nedá," řekl Palička.

Poslední zbytky uhlí v dole těží asi 240 horníků a pár desítek lidí pracuje na povrchu. Většinu po ukončení těžby v Dole Lazy převede firma OKD do ostatních částí karvinského revíru. "Asi 100 zaměstnanců se bude fyzicky podílet na útlumu a likvidaci dolu," řekl Čelechovský.

Vedoucí odboru BOZP na Dole Lazy Věslav Galuszka řekl, že v dole se provádějí závěrečné práce, jimiž se jeho jediný dobývací prostor, takzvaný porub, připravuje na likvidaci. Např. se demontuje výztuž.

"Veškeré zařízení v tomto porubu se připravuje tak, aby bylo možné ho vytáhnout, poněvadž toto zařízení bude následně použito na vedlejším dole. Čili přejde to přes opravu, přes povrch a převeze se to na Důl ČSA k dobývání," řekl Galuszka.

Po zavření Dolu Lazy zůstanou v OKD ještě v provozu doly ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. Postupný útlum čeká i ostatní doly, ale harmonogram dalšího zavírání dolů ještě není znám. Dříve se hovořilo o ukončení těžby v OKD v roce 2024.

"Vedení společnosti OKD připravuje nový střednědobý plán, ve kterém akceptuje aktuální ekonomické podmínky, aktuální vývoj světových cen komodit, takže jakmile bude tohleto zpracováno a schváleno našimi vlastníky, pak ohlásíme, jaký bude další střednědobý výhled společnosti OKD," sdělil Čelechovský. Konkrétní datum, kdy by měl být plán zveřejněn, zatím podle něj není možné říct, protože materiály se stále dopracovávají.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»