Provozuje:
Juris Real Estate

Trasa metra D se může stavět i bez soukromníka.

Právě schválený právní předpis totiž usnadnil výkup pozemků.

Trasa metra D se může stavět i bez soukromníka.

autor. JURIS REAL

Právě schválený právní předpis totiž usnadnil výkup pozemků.

Poslanci vzali magistrátu hlavní trumfové eso pro založení společného podniku mezi městem a firmou Penta. Spojení se soukromým investorem mělo pomoci k rychlejšímu odkupu pozemků nutných k výstavbě metra D, s čímž má město dlouhodobě problémy.

Jenže na konci minulého týdne schválila Sněmovna návrh zákona, který má výstavbu dopravních staveb urychlit. Mělo by jít totiž snáze vyvlastňovat pozemky, a to díky tzv. mezitímnímu rozhodnutí. Podle něj by mohla probíhat výstavba, přestože by v případě metra D ještě nemělo město vykoupené všechny pozemky. O ceně, kterou za ně zaplatí, by jednalo nezávisle na budování nové linky. Jeden z hlavních důvodů pro plánovaný společný podnik tak pominul. Alespoň to minulý týden uvedl poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher (ANO), jenž byl jedním z předkladatelů novely zákona.

Jestli však město odloží plán na společný podnik, není zatím jasné. „Musíme právní normu zanalyzovat, do jaké míry má vliv na urychlení výstavby. Pokud vyhodnotíme, že dopad má, budeme muset projekt modifikovat,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která vznik společného podniku iniciovala.

Zda novela zákona, kterou ještě musí schválit senátoři a podepsat prezident, může pomoci městu, řeší aktuálně dopravní podnik. „Už měsíc to analyzujeme. Zatím není jednoznačné, zda nám novela významně pomůže,“ konstatoval generální ředitel DPP Martin Gillar. Do čtrnácti dní bude podle něj mít společnost rozbor novely právního předpisu hotový. Podle poslance a náměstka primátorky pro dopravu Petra Dolínka (ČSSD) nebude mít zákon, který by mohl platit od září, na stávající jednání o výkupu pozemků vliv. Stejně jako primátorka si však hodlá počkat na právní analýzu, podle níž by se mělo město řídit. Páteční rozhodnutí poslanců ale vyvolává optimismus u náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petry Kolínské (Trojkoalice/Zelení). „Kromě toho, že někteří vlastníci pozemků ztratí možnost hlavní město vydírat, nebude potřeba zakládat společný podnik s privátním developerem. Ten byl totiž pro město dost nevýhodný,“ uvedla Kolínská, jež je také členkou dozorčí rady DPP. Společný podnik je jednou z věcí, které dlouhodobě štěpí vládnoucí magistrátní koalici.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»