Provozuje:
Juris Real Estate

Třeboňským rybářům chybí kvůli suchu v rybnících zhruba pětina vody.

Na polovině ze svých 450 rybníků nasadili proto provzdušňovací techniku, úhyny ryb nezaznamenali. Od deseti do 30 procent vody schází v rybnících Rybářství Nové Hrady, které rovněž vodu provzdušňuje.

Třeboňským rybářům chybí kvůli suchu v rybnících zhruba pětina vody.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Na polovině ze svých 450 rybníků nasadili proto provzdušňovací techniku, úhyny ryb nezaznamenali. Od deseti do 30 procent vody schází v rybnících Rybářství Nové Hrady, které rovněž vodu provzdušňuje.

ČTK to sdělili předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha a ředitel Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař.

Rybářství Třeboň sice na jaře díky dešťům vyrovnalo v rybnících deficit vody z loňska, ale teď v nich zase začíná voda výrazně chybět. Loni v létě scházela třeboňským rybářům skoro polovina z běžného objemu zadržované vody, nyní je to 20 procent.

"Je to hlavně proto, že poklesla hladina řeky Lužnice. Jsme závislí na odběru na jezu Pilař do Zlaté stoky a do rybniční soustavy, tam to teď pociťujeme nejvíc," řekl Malecha.

Rybářství Nové Hrady, které se stará o 330 rybníků o rozloze 1 258 hektarů, má podstav vody na rybnících od deseti do 30 procent. Provzdušňovací techniku nasadilo, už když přišla vedra, protože voda se prohřála a čím je teplejší, tím víc kyslík ubývá. Rybníky provzdušňují i teď.

"Měli jsme to štěstí, že pod Novohradskými horami jsme zjara pochytali poměrně dost vody, takže jsme měli rybníky na plném stavu. Teď voda ubývá odparem, ale není to tak drastické. Ochladilo se, ale většinou, když se ochladí, existují nejhorší deficity (kyslíku), protože se začnou rozkládat řasy. Prudké změny (počasí) jsou nejhorší," řekl Zvonař.

Sucho zatím neovlivní cenu ryb na vánočním trhu, sdělil Malecha. Rybářství Třeboň dělá pravidelně kontrolní odlovy, kdy sleduje váhy a množství rybích obsádek.

"Ale všechno se ukáže při posledních kontrolních odlovech koncem srpna a pak tradiční podzimní výlovy: tam se sčítají ryby a vytváří se vánoční cena," řekl Malecha.

Rybářství Třeboň je největší producent sladkovodních ryb v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí 15 až 18 procenty. Roční produkce činí asi 3 200 tun, z toho tvoří 90 procent kapr. Společnost se 100 zaměstnanci hospodaří na 450 rybnících o výměře 8 000 hektarů. Na export jde 65 až 70 procent ryb.

Holding Rybářství Třeboň, pod nějž Rybářství Třeboň spadá, měl v obchodním roce od října 2017 do září 2018 čistý obrat 367,6 milionu Kč, meziročně vyšší o sedm procent.

Konsolidovaný provozní zisk mu stoupl o 12 procent na 55,5 milionu Kč. Vyplývá to z výroční zprávy.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»