Provozuje:
Juris Real Estate

Trh se skladovými a výrobními nemovitostmi v České republice roste.

Industrial Research Forum zveřejnilo údaje o trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi v ČR v 1. čtvrtletí 2014.

Trh se skladovými a výrobními nemovitostmi v České republice roste.

autor. JURIS REAL

Industrial Research Forum zveřejnilo údaje o trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi v ČR v 1. čtvrtletí 2014.

V České republice se nachází 4 532 000 m2 moderních skladových ploch. V prvním čtvrtletí bylo dokončeno celkem 63 100 m2 nových skladových prostor, jedná se o nárůst o 73 % v porovnání s předchozím čtvrtletím a o 33 % meziročně.

Nejvíce nových skladových prostor bylo dokončeno v širší oblasti Prahy s celkovým podílem 35 % na čtvrtletní nové nabídce, následoval Plzeňský kraj (23 %) a Středočeský kraj (19 %).

Téměř 86 % z nově dokončených prostor bylo dodáno na trh se zajištěnými pronájmy.

Největší nově dokončenou budovou byla hala DC4 v Prologis Parku Prague D1 West (22 100 m2), následovala budova v D+D Parku Kosmonosy s 12 000 m2 částečně pronajatými společnosti z automobilového průmyslu a budova ve VGP Parku Nýřany pro společnost Ranpak (8 100 m2).

V 1. čtvrtletí 2014 měla nejvyšší podíl na nově dokončených prostorách společnost Prologis (35 %) díky již zmíněné nově dokončené budově u dálnice D1, následovala společnost VGP s podílem 25 % a 15 600 m2 nových skladových prostor dokončených ve třech lokalitách a D+D s 12 000 m2 v Kosmonosech, ve Středočeském kraji (19 %).

Hrubá realizovaná poptávka v ČR včetně renegociací v 1. čtvrtletí 2014 dosáhla 227 500 m2, jedná se tak o 7% pokles v meziročním srovnání a 43% pokles v mezičtvrtletním porovnání.

Ve stejném období jsme zaznamenali čistou realizovanou poptávku bez renegociací ve výši 119 600 m2. Představuje to nárůst o 17 % v porovnání s 1. čtvrtletím 2013, ale propad o 34 % v porovnání s posledním čtvrtletím minulého roku.

Podíl přejednání na celkové realizované poptávce dosáhl 47 %. Výrobní společnosti byly v 1. čtvrtletí tahounem celkové poptávky s 39 %, na čisté realizované poptávce měly podíl až 41 %.

Z celkové plochy moderních skladů více než 4,5 mil. m2 na konci 1. čtvrtletí 2014 bylo napříč celou Českou republikou 369 200 m2 neobsazených skladových ploch. Míra neobsazenosti v prvních třech měsících vzrostla na 8,2 %, což představuje mezikvartální nárůst o 0,2 procentního bodu.

Ve srovnání s prvním kvartálem předchozího roku jde o nárůst o 0,1 procentního bodu. Nejvíce volných ploch zaznamenalo Industrial Research Forum v okolí Prahy (138 300 m2), ačkoli zde míra neobsazenosti poklesla mezičtvrtletně o 1,2 p.b. a meziročně o 1,0 p.b. meziročně. Druhý největší objem volných skladů se nachází v Jihomoravském kraji (57 500 m2). Mezi kraji s nejvyšší mírou neobsazenosti dominuje Královéhradecký a Pardubický kraj s 21 %, respektive 17 %.

Industrial Research Forum bylo založeno společnostmi CBRE, Colliers, DTZ a JLL s cílem poskytovat co možná nejúplnější, nejpřesnější a nejtransparentnější data o vývoji českého trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»