Provozuje:
Juris Real Estate

Tržní ceny starších bytů padají dál.

Na realitním trhu je obrat k lepšímu bohužel stále v nedohlednu, což potvrzují taktéž nová čísla Českého statistického úřadu o tržních cenách bytů za první čtvrtletí.

Tržní ceny starších bytů padají dál.

autor. JURIS REAL

Na realitním trhu je obrat k lepšímu bohužel stále v nedohlednu, což potvrzují taktéž nová čísla Českého statistického úřadu o tržních cenách bytů za první čtvrtletí.

Starší bydlení tak meziročně zlevnilo zhruba o pět procent. U novostaveb, jejichž ceny však statistici sledují jen v hlavním městě, se ceny za první tři měsíce snížily o jedno procento. Ve srovnání s rokem 2009 jsou ceny starších bytů nižší o 15 procent.

Nové bydlení, u něhož má statistický úřad srovnávací základnu k roku 2008, zlevnilo proti tomuto období zhruba o šest procent.

Nová čísla ČSÚ za první letošní kvartál jsou v souladu s očekáváním České národní banky, která pro rok 2013 odhaduje mírnou stagnaci cen bydlení.

Oživení trhu s nemovitostmi nastane podle ČNB až příští rok.

Minimálně první měsíce roku 2014 se však mohou pro realitní trh také stát obdobím zmatení cen. Viníkem bude změna poplatníka daně z převodu nemovitosti, kterou bude nově odvádět kupující místo prodávajícího.

Některé kanceláře, potažmo vlastníci, budou inzerovat vyšší cenu (cenu + daň) a naopak někdo bude uvádět již sníženou cenu, ve které bude počítat s nutností navíc zaplatit daň.

Změna poplatníka může u kupujících vyvolat potřebu disponovat v ruce větším kapitálem (rozuměj hotovostí) než dosud. Přesunutí daňové zátěže na kupujícího může umocnit vyjednávání o kupní ceně s cílem daňovou povinnost kompenzovat.

Významnější než daňové změny však bude pro transakce s byty celková kondice našeho národního hospodářství. Mnohem důležitější roli bude mít další vývoj ekonomiky, výše úrokových sazeb a ochota komerčních bank poskytovat hypoteční úvěry.

Závěrem naší aktuality připomínáme, že rezort financí si od změny plátce daně slibuje mj. vyšší účinnost při jejím výběru a její snazší vymahatelnost. Uvádí např., že nabyvatel nemovitosti teď nemá jistotu, zda-li nakonec nebude daň platit on jako ručitel, pokud ji prodávající nezaplatí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»