Provozuje:
Juris Real Estate

Turnov se hodlá odvolat v restituční kauze Des Fours Walderode.

Ve hře je majetek za více než tři mld. korun. Pozemky, lesy, budovy, zámky. K tomu všemu otevřel okresní soud v Semilech cestu vdově po Karlu hraběti Des Fours Walderode Johanně Kammerlanderové, když nyní uznal její právní nárok na restituci majetku.

Turnov se hodlá odvolat v restituční kauze Des Fours Walderode.

autor. JURIS REAL

Ve hře je majetek za více než tři mld. korun. Pozemky, lesy, budovy, zámky. K tomu všemu otevřel okresní soud v Semilech cestu vdově po Karlu hraběti Des Fours Walderode Johanně Kammerlanderové, když nyní uznal její právní nárok na restituci majetku.

Město Turnov, v jehož katastru se část pozemků nachází, ovšem protestuje.

„Rozsudek s odůvodněním k nám zatím nedorazil, ale určitě se odvoláme. Chceme rozporovat Walderodeho nabytí československého občanství. Soud by měl zkoumat, zda mu bylo vráceno oprávněně nebo ne,“ zdůvodnil starosta Turnova Tomáš Hocke. O vrácení československého občanství Walderodemu se zasadil v 90. letech hlavně tehdejší ministr vnitra Jan Ruml.

„Není možné, aby občanství vraceli úředníci na ministerstvu. Taková věc náleží jen soudu a ten se tím nikdy nezabýval. Proto chceme, aby Ústavní soud řekl jednou provždy, jak to je. Spor je o to, zda paní Kammerlanderová a její rodina jsou skutečně oprávněnými nabyvateli majetku,“ konstatoval Hocke s tím, že v tuto chvíli se nejedná o konkrétní pozemky a budovy, ale o podstatu (meritum) celé věci.

Podle semilského soudce Michala Poláka však z provedených důkazů vyplývá, že se Walderode neprovinil za války proti českému státu, a proto mu bylo občanství vráceno. Tím je podle něj splněna podmínka pro navrácení majetku jeho rodině. To ale město Turnov zpochybňuje. „Máme svědectví lidí, kteří Walderodeho působení za války viděli jinak,“ dodal starosta.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»