Provozuje:
Juris Real Estate

Tuto sobotu nabyde účinnosti zákon o zadávání veřejných zakázek.

Zadavatelé dostanou více kritérií k hodnocení kvality nabídek, neměli by tak vybírat jen podle ceny. Zákon zadavatelům umožní také vyloučit nespolehlivé uchazeče a vítězné firmy budou muset odkrývat skutečné vlastníky.

Tuto sobotu nabyde účinnosti zákon o zadávání veřejných zakázek.

autor. JURIS REAL

Zadavatelé dostanou více kritérií k hodnocení kvality nabídek, neměli by tak vybírat jen podle ceny. Zákon zadavatelům umožní také vyloučit nespolehlivé uchazeče a vítězné firmy budou muset odkrývat skutečné vlastníky.

"Pokud bychom neměli nový zákon o veřejných zakázkách, nebyli bychom v souladu s evropským právem. To by mohlo ohrozit čerpání dotací z Evropské unie v aktuálním programovém období," sdělila ČTK ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Podle ní jde o moderní a přehlednou evropskou normu. "Koncentrovali jsme se na zjednodušení zejména administrativy, zvláště s ohledem na starosty obcí. Dává zadavatelům větší pravomoci, ale zároveň posiluje jejich odpovědnost," doplnila ministryně.

Zhruba 40 procent všech veřejných zakázek se týká stavebních firem. Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš je s přijatým zákonem spokojen.

"Jeho znění je možné i s dílčími výhradami považovat za úspěch. Náš svaz se podílel na jeho tvorbě i při osvětě a tlaku na zákonodárce," uvedl. Za klíčové považuje, že limit na vícepráce v zakázkách vzrostl z 30 na 50 procent. Rozsah individuálních změn v rámci dodatečných prací se zvýšil na 50 procent, ale konečná hodnota všech změn v rámci zakázky je max. 30 procent. Výhodou pro zadavatele je podle něj i to, že u zjednodušeného podlimitního řízení se zvýšil limit zakázky z deseti milionů na 50 milionů korun.

Hospodářská komora ČR již dříve uvedla, že zákon vytváří prostor pro klientelismus a korupci. Neřeší také stanovení mimořádně nízké nabídkové ceny.

Podle Kateřiny Koláčkové, ředitelky společnosti Otidea, která se mimo jiné zabývá poradenstvím v oblasti veřejných zakázek, však má zadavatel možnost stanovit do zadávacích podmínek, co bude považováno za mimořádně nízkou nabídkovou cenu.

Podle Koláčkové se zadavatelům sníží administrativní zátěž, protože nebudou muset vyplňovat formulář o předběžném oznámení.

"Praxe ukázala, že tento formulář je pouhým administrativním zatížením zadavatele. Ten dosud musel zveřejnit předběžné oznámení 30 kalendářních dnů a čekat, než vyhlásil veřejnou zakázku. Nemělo to absolutně žádný přínos," dodala.

Za nevýhodu zákona považuje například to, že komise pro otevírání, posouzení a hodnocení nabídek musí být jmenovaná až od zakázky za 300 milionů korun. "Ve výsledku může být celé zadávací řízení o jedné osobě, která bude otevírat, posuzovat a hodnotit," upozornila.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

NCOZ stíhá šest občanů kvůli korupci související s obecními byty v Brně.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili šest lidí kvůli korupčnímu jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu jedné brněnské městské části. Více»

Všechny články a aktuality »»