Provozuje:
Juris Real Estate

U provozu skiareálů panuje shoda na funkčním řízení front.

V případě pravidel pro provoz lyžařských areálů a vleků se zástupci ministerských expertních týmů a sektoru shodli na nutnosti nastavit funkční řízení front.

U provozu skiareálů panuje shoda na funkčním řízení front.

autor. JURIS REAL, ČTK

V případě pravidel pro provoz lyžařských areálů a vleků se zástupci ministerských expertních týmů a sektoru shodli na nutnosti nastavit funkční řízení front.

Navrhne to Národní sportovní agentura (NSA) ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) a experty z odvětví. Konečné rozhodnutí bude ale na ministerstvu zdravotnictví.

Předseda NSA Milan Hnilička na svém twitteru doplnil, že do týdne může být o pravidlech jasno. "Funkční systém provozu lyžařských středisek a vleků je v kontextu s letošní zimní sezonou klíčový, inspirujeme se v Rakousku a chceme ho představit v brzké době. Právě od plynulosti provozu se odvíjí další využívání služeb v lyžařských areálech, které poskytují hotely, restaurace, servis lyžařského vybavení a podobně. Týká se to desítek tisíc podnikatelů, 45.000 zaměstnanců a až 2,5 milionu lyžařů," uvedl vicepremiér a šéf MPO Karel Havlíček (za ANO).

Jednání expertních týmů se dopoledne podle informací ČTK zúčastnili i představitelé Asociace horských středisek (AHS). Podle jejího ředitele Libora Knota jsou zástupci lyžařských areálů postojem hygieniků a ministerstva zdravotnictví v otázce provozu horských středisek v nejbližší době nemile překvapeni.

Podle pětistupňového protiepidemického systému (PES) ve třetí úrovni pohotovosti, kdy mohou fungovat hotely či restaurace, nesmí ve frontě na vlek či lanovku stát více než 50 lidí s odkazem na pravidla pro hromadné akce ve venkovním prostředí.

"Jsme toho názoru, že se při lyžování nejedná o hromadnou akci. Lyžování probíhá výhradně ve venkovním prostředí, návštěvníci mají roušky, oblečení, rukavice, brýle, takže riziko nákazy je minimální," sdělil Knot.

Lyžařská střediska podle Knota nabízejí striktní řízení front s dvoumetrovými rozestupy a povinnými rouškami. Kontrolovat ale počet lidí u jednotlivých dopravních zařízení je podle něj velmi obtížné.

Jednání s ministerstvem zdravotnictví podle Knota pokračují. "Dohodli jsme se, že pošleme návrh výpočtu a kvantifikace osob pro lanovky a vleky, teprve následně vzniknou konkrétní závěry k této věci. Doufáme, že se nám podaří najít kompromisní řešení a lidé, kteří budou moci konečně vyrazit na čerstvý vzduch do hor, dostanou i adekvátní službu v lyžařských areálech," dodal.

Knot již dříve řekl, že pro bezproblémové fungování zimních středisek je třeba, aby se na vládní úrovni sjednotila pravidla pro lanové dráhy a lyžařské vleky.

Lanové dráhy jsou klasifikovány jako hromadná doprava, lyžařské vleky jsou obyčejná provozovna.

Upřesněna by podle něj měla být i definice venkovního sportoviště, aby sjezdové tratě mohly fungovat v logickém celku.

AHS připravila sadu opatření pro skiareály. U pokladen a na nástupištích budou označeny rozestupy. Výjimky budou podle Knota pro členy jedné domácnosti a samozřejmě při sjíždění sjezdovky.

Střediska budou zajišťovat dezinfekci vnitřních i vnějších prostorů, kabiny lanovek budou častěji větrat, počítají s kontrolou zakrytí dýchacích cest návštěvníků, které bude doporučováno.

Střediska podle Knota rozšířila možnosti on-line nákupů i plateb. Úpravy se dočká organizace v lyžařských školách i pojetí zábavních akcí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»